Hlavní obsah

Srážky budou extrémní, hrozí povodně, varují meteorologové

Aktualizováno

Meteorologové ve středu vydali varování před extrémními srážkami. Od čtvrtka do neděle naprší na některých místech od 150 do 250 milimetrů, na východě až přes 300 milimetrů. Očekávají proto vzestupy hladin a povodňové ohrožení.

Animace předpokládaných srážek od čtvrtka do neděleVideo: Windy

Článek

Nejvydatnější srážky by se měly podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vyskytovat na severu, jihu a východě republiky. Pro části Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje platí výstraha před extrémními srážkami, které by měly přesáhnout 300 milimetrů.

Pro zbytek Moravy a Slezska a oblast severních hor platí rovněž výstraha před extrémními srážkami, které by se však měly pohybovat pouze v rozmezí 150 až 250 milimetrů. Jedná se o části Vysočiny, Jihočeského, Královéhradeckého a Libereckého kraje.

Ve východní polovině Čech platí výstraha s nižším stupněm nebezpečí, srážky by tam od pátku do neděle měly pohybovat mezi 100 a 150 milimetry. Nejmírnější varování platí pro části západních oblastí Čech. I tam by se nicméně úhrny měly pohybovat do 100 milimetrů.

Pršet má hodně. Nádrže se připravují na možné povodně

Počasí

S tím souvisí riziko povodní. „V důsledku vydatných srážek očekáváme od pátečního večera výrazné vzestupy hladin vodních toků. Nejvyšší vzestupy s četným překročením 3. stupně povodňové aktivity předpokládáme až během soboty a neděle,“ uvedli meteorologové, podle nichž v místech, kde během 24 hodin naprší přes 120 milimetrů, mohou být třetí stupně překročeny výrazně.

Foto: Novinky

Výstraha před srážkami a povodněmi

Varování před povodňovým ohrožením se týká Moravy a Slezska, Vysočiny, Pardubického kraje a částí Jihočeského, Královéhradeckého, Středočeského a Libereckého kraje.

Ve zbytku Čech krom nejzápadnějších oblastí bude platit povodňová pohotovost, případně bdělost, což znamená, že toky by se měly dostat na druhý, případně první stupeň povodňové aktivity.

Meteorologové upozorňují, že predikce se bude dále upřesňovat a doporučují sledovat předpovědi. Od pátku do neděle by měl situaci dále komplikovat i silný vítr.

Tisková konference ministrů a šéfa ČHMÚ k extrémním srážkám

Počasí

Výběr článků

Načítám