Hlavní obsah

Konec vlny veder je v nedohlednu

Vlna veder, která střední Evropu zasáhla v závěru letních prázdnin, se zatím loučit nehodlá a měla by vydržet minimálně do konce příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upozornil, že může být i delší, a může se tak stát, že některé stanice na jižní Moravě zažijí i více než 40 tropických dní za rok, při nichž teplota překročí 30 °C. V nepříliš vzdálené minulosti se počty těchto dní přitom pohybovaly ve výrazně nižších počtech.

Foto: Windy

Očekávané teploty v polovině příštího týdne podle modelu ECMWF

Článek

Meteorologové již v pátek uvedli, že dle předběžných údajů se letošní léto s průměrnou teplotou 19,3 °C bude patrně řadit na 2. až 4. místo k nejteplejším létům, která kdy byla zaznamenána. Tepleji bylo pouze v roce 2019, kdy byla průměrná teplota 19,5 °C.

Ani predikce na úvod září přitom přes mírné ochlazení během soboty a neděle není příliš povzbudivá. Od pondělí bude pokračovat příliv velmi teplého vzduchu od jihu a tropické teploty se vrátí na celé území.

Šance na setkání s deštěm bude malá, neboť o srážky se budou starat pouze lokální přeháňky či bouřky, což bude prohlubovat problémy s nedostatkem vody v krajině.

Kvůli vedru a suchu hrozí požáry, varovali meteorologové

Počasí

„Aktuální výstupy naznačují, že nadprůměrně teplé počasí vydrží s nemalou pravděpodobností do konce příštího pracovního týdne, celková vlna tohoto teplého počasí ale může být nakonec ještě delší,“ konstatovali meteorologové.

Rekordní počet tropických dnů

Na jihu Moravy, kde budou tropické teploty panovat i během víkendu, se počet tropických dnů může snadno přehoupnout přes 40.

Anketa

Jak snášíte vysoké teploty nad 30 °C?
Užívám si je
15,2 %
Nevadí mi
12,8 %
Trpím
72 %
Celkem hlasovalo 55732 čtenářů.

Vývoj počasí v posledních několika desetiletích ČHMÚ dokladoval na počtu tropických dnů ve Strážnici na jihovýchodě Moravy, nejteplejším regionu v Česku. Zatímco od 60. do 80. let minulého století se jejich počet pohyboval nejvýše do dvou desítek, a to ještě spíše sporadicky, v posledních deseti letech jejich počet opakovaně pohyboval kolem 40.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Počet tropických dnů ve Strážnici mezi lednem a srpnem v letech 1961 až 2024

Z modelových predikcí změn klimatu přitom plyne, že počty tropických dnů budou dále narůstat. Nejvíce právě na jihu Moravy, kde by jich v roce 2050 mohlo být v některých oblastech mezi 50 a 60.

V Doksanech naměřili přes 36 stupňů

Počasí

Výběr článků

Načítám