Hlavní obsah

Kdy to skončí? Slunce zalije českou kotlinu až uprostřed příštího týdne

Počasí s extrémními srážkami, které do České republiky přinesla tlaková níže Boris, vystřídá v průběhu příštího týdne přívětivější meteorologická situace. V úterý se k nám nasune výběžek vyššího tlaku vzduchu, znovu se ukáže slunce a přeháňky už budou jen ojedinělé.

Foto: Warnack Thomas, ČTK

Počasí příští týden ukáže přívětivější tvář. Ilustrační foto

Článek

Zcela pod vlivem výběžku vyššího tlaku vzduchu bude Česko od středy, kdy nastane zlom v počasí. Ale už úterní odpoledne bude polojasné jen s ojedinělými přeháňkami, řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

„Od středy do konce příštího týdne bude jasno až polojasno, jen po ránu a dopoledne se budou místy vyskytovat mlhy nebo nízká oblačnost,“ uvedla Honsová.

Odpolední teploty půjdou rychle nahoru - už v úterý se místy dostanou přes 20 stupňů, od středy se pak budou maxima pohybovat mezi 19 až 23 stupni.

Relativně dobré zprávy má předpověď z hlediska slunečního svitu, který může pomoci při vysoušení zatopených území. „Od úterý do konce týdne na většině území nasvítí až kolem 40 hodin slunečního svitu. Méně pouze v místech, kde se budou déle držet mlhy nebo nízká oblačnost,“ sdělila Honsová.

Intenzivní deště, které Česko zasáhly v posledních dnech, rozvodnily desítky toků a situace se místy dále zhoršuje. Některý z povodňových stupňů byl v sobotu v poledne na 200 místech. Třetí stupeň, který znamená ohrožení, byl na 44 místech více než tří desítek toků. Vydatně pršet má až do konce víkendu.

Aktuální povodňová situace v ČR

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Kritická situace ve Vřesině u Ostravy: Rozvodněný potok, zatopené domy a mrtvé srny

Domácí
Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakryta.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.
Související témata:

Výběr článků

Načítám