Hlavní obsah

Teploty opět zamíří vzhůru

Teploty v tomto týdnu budou o poznání vyšší nežli v tom minulém a některé dny se budou odpolední maxima zastavovat až u hranice 20 °C. Začít ochlazovat by se mělo až během víkendu, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 7. 10. 2024Video: Sitour / Novinky.cz

Článek

„Hned v pondělí k nám od jihozápadu pronikne teplý vzduch a teploty budou při slunečné obloze atakovat 20 °C. Nárůst teplot vzduchu naruší vlnící se studená fronta, která počasí u nás začne ovlivňovat ve středu,“ shrnula vývoj počasí v nejbližších dnech, do něhož budou promlouvat i četné ranní mlhy a nízká oblačnost, která se ojediněle může udržet po většinu dne.

Tak tomu bude již v pondělí, kdy je zejména na východě území třeba počítat během dopoledne jen s pozvolným rozplýváním nízké oblačnosti. Jinak by mělo převládat polojasno až skoro jasno, na západě se během dne vyskytne i oblačno a ojediněle dojde i na přeháňky. Teploty by se měly dostávat k 15 až 19 °C, v místech, kde se ranní mlhy udrží déle, je třeba počítat s maximy pouze kolem 13 °C.

V úterý bude nejčastěji polojasno až oblačno, po ránu místy s mlhami či nízkou oblačností. Další mraky budou během dne přibývat od západu. Ráno budou teploty klesat k 9 až 5 °C, přes den se v maximech dočkáme 16 až 20 °C. Ve východních oblastech republiky je třeba počítat s čerstvým větrem, který bude mít na horách v nárazech rychlost až kolem 70 kilometrů v hodině.

Ve středu by mělo být oblačnosti více. Objeví se déšť a přeháňky, nicméně během dne se bude od západu vyjasňovat. Ranní teploty klesnou na 14 až 10 °C, přes den bude nejčastěji mezi 16 a 20 °C. Na východě bude stále foukat, vítr by ale měl během dne slábnout.

Ve čtvrtek bude oblačno, místy s deštěm a přeháňkami a po ránu ojediněle mlhami. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 12 a 8 °C, denní maxima zůstanou v intervalu 16 až 20 °C,“ konstatovala Honsová.

V Česku padl 14. září rekord v množství srážek za den

Domácí

Pátek přinese polojasno až oblačno, ráno opět místy s mlhami či nízkou oblačností. Ranní teploty se udrží mezi 11 a 7 °C, přes den se budou pohybovat mezi 14 a 18 °C.

Po oba víkendové dny by mělo převládat polojasno až oblačno, místy s přeháňkami a ráno již tradičně s mlhami či nízkou oblačností. Teploty budou zvolna klest. V sobotu se ranní minima dostanou na 9 až 5 °C, zatímco denní teploty se podívají k 12 až 16 °C.

V neděli bude ještě o něco chladněji a nejnižší ranní teploty tak klesnou na 8 až 4 °C, přes den bude mezi 11 a 15 °C.

V Motole leží několik dětí, které zkoušely piercing z magnetek a spolkly je. Musí teď na operaci

Domácí
Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Výběr článků

Načítám