Hlavní obsah

Hladina Olše prudce stoupla, Český Těšín nařídil evakuaci

Radnice v Českém Těšíně na Karvinsku nařídila evakuaci centra města a ulice Na Olšinách. Lidé se mají přesunout do základní školy na ulici Slezská. Zástupci radnice to v noci na neděli zveřejnili na sociálních sítích. Evakuace se podle mluvčí města Nataši Cibulkové má týkat několika tisícovek lidí. Řeka Olše se zatím z břehů nevylila. Jde o preventivní opatření.

Foto: ČHMÚ

Hladina Olše v Českém Těšíně dosáhla po páté hodině ranní úrovně extrémní povodně.

Článek

„Jde o velkou oblast od řeky Olše až po jatka. Týká se několika tisíců lidí. Předpokládáme, že část z nich půjde do bezpečí ke svým příbuzným. Ostatní se mají přesunout do ZŠ Slezská. Další evakuační centra připravujeme,“ doplnila mluvčí.

Hladina řeky Olše v Českém Těšíně za posledních 24 hodin stoupla o bezmála tři metry. Průtok se nejvíce zvýšil v době od půlnoci. První stupeň tam platil v jednu hodinu v noci. Třetí byl vyhlášen o hodinu později.

„Situace se v průběhu noci změnila a po silných srážkách se na řece Olši blížíme k hranici pěti metrů. Proto byla nařízena evakuace obyvatel domů ulice Na Olšinách a celého centra města,“ uvedla radnice na facebookovém profilu.

Lidé si mají vzít evakuační zavazadlo přesunout se do základní školy na ulici Slezská. Lidé, kteří se nemohou přepravit sami, se mají přesunout alespoň na radnici. Odtud budou odvezeni do evakuačního centra.

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

V Českém Těšíně a Krnově vyhlásili evakuaci

Počasí

Výběr článků

Načítám