Hlavní obsah

Česko zasáhly extrémní srážky

Stachy
Aktualizováno

Silná bouřka s deštěm se v neděli odpoledne přehnala přes část západních i jižních Čech. Extrémní srážky byly ve Stachách na Prachaticku nebo u Zbiroha na Rokycansku. Hasiči zasahovali také ve Strakonicích a ve Vimperku. S následky prudkého deště však bojují hasiči i dalších místech Česka.

Silné bouřky a přívalové deště na PrachatickuVideo: PF, Novinky

Článek

„Stachy na Šumavě zasáhla velmi intenzivní bouřka s úhrny patrně přes 80 milimetrů. V místě jsou velké škody. Na Zbirožsku pak spadlo dle radarových odhadů i kolem 100 milimetrů,“ uvedli meteorologové na sociálních sítích.

Ve Stachách na Prachaticku se voda dostala i do několika stavení. „Voda je v několika objektech. Bouřka napáchala škody na soukromém i veřejném majetku,“ sdělil Novinkám starosta Stach Petr Lampa.

Jihočeští hasiči napočítali za odpoledne přes dvacet výjezdů, především na Prachaticku a Strakonicku. „V šestnácti případech jsme čerpali vodu. Několikrát právě ve Stachách a ve Vimperku, dále v Lažišti, Výškovicích, Prachaticích, ale i ve Strakonicích a v Řepici,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matejů. Doplnila, že ve Strakonicích tahali hasiči z vody auto, které uvázlo pod viaduktem.

Přívalové deště na StrakonickuVideo: PF, Novinky

„Bouřka s opravdu silným lijákem trvala asi hodinu a nejhorší to bylo po 15. hodině. Já bydlím na okraji Strakonic a zrovna čerpám vodu ze sklepa. Naši dobrovolní hasiči mají v terénu veškerou techniku. Určitě čerpají i v Dražejově,“ uvedl starosta Strakonic Břetislav Hrdlička.

Ve Strakonicích byla vytopena i Základní škola Dukelská. Hasiči tam nyní čerpají vodu ze sklepů a suterénu. Je to asi 800 metrů čtverečních, uvedl Hrdlička.

Foto: ČHMÚ

Stachy na Šumavě po nedělní bouřce se silnými srážkami

Zvýšený počet zásahů s přechodem bouřek zaznamenali hasiči i na dalších místech. „Nejvíc jsme měli výjezdů na Kladensku, většinou se jedná o čerpání vody ze sklepů a o technickou výpomoc, to znamená, že jsou hlavně zaplavené silnice, odklízela se naplavená zemina z vozovek nebo napadané větve,“ popsal Novinkám zásahy mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora. „Z Kladenska zamířily bouřky na Prahu-západ, takže tam máme nyní nejvíc zásahů,“ dodával před 17. hodinou Sýkora.

Za odpoledne už se středočeští hasiči dostali na stovku výjezdů. Na výpomoc jim vyjížděli i kolegové z Prahy. „Z důvodu silného deště zasahujeme v současné době u třinácti událostí na severozápadě Prahy, zejména se jedná o odčerpávání vody ze sklepů a komunikací. Vypomáháme také u událostí kolegům ze Středočeského kraje v nejbližších oblastech města,“ potvrzovali pražští hasiči na sociální síti X. Podle hasičů jsou zatím zásahy bez zranění.

V pražské Ruzyni podle meteorologů napršelo za hodinu 60 mm srážek. V důsledku prudkého deště na nezbytně dlouhou dobu přerušilo pražské letiště odbavování. Lze čekat zpoždění letů, uvedla mluvčí letiště Eva Krejčí.

Podle meteorologů se bouřky v Praze aktuálně vyskytují na severním a východním okraji hlavního města, a to s úhrny až 60 milimetrů za hodinu, což naměřili ve stanici Husinec-Řež. Z toků vystoupala na povodňové stupně i Rokytka v Libni a Vysočanech, ve Středočeském kraji byl na Pitkovickém potoce v profilu Kuří dosažen třetí povodňový stupeň. Bouřky zvolna postupují k severu.

„Na doporučení ČHMÚ monitorujeme Botič, na kterém byl vyhlášen 2. stupeň povodňové aktivity,“ sdělili hasiči na síti X.

Zaplavené silnice a pole v okolí Říčan a na jihu PrahyVideo: Zuzana Křesťanová, Novinky

Mezi Dačicemi a Slavonicemi na Jindřichohradecku byl přerušen provoz vlaků kvůli podezření na podemletou železniční trať. Rozsah poškození zjišťují pracovníci Správy železnic, uvedly České dráhy na webu. Je to trať mezi jihočeskými Slavonicemi a Kostelcem u Jihlavy na Vysočině. Podle předpokladu drah nebudou vlaky jezdit do pondělního poledne.

V podvečer dorazily silné bouřky i na Vysočinu a jižní Moravu. Tam se podle meteorologů zformovaly do nebezpečného jevu zvaného bow echo, který lze na radaru pozorovat jako prohýbání se radarových odrazů do tvaru luku.

Hasiči z obou krajů už hlásí desítky problémů. Před jednadvacátou hodinou jich bylo nejvíce z Humpolce, kde podle záznamů o výjezdech hasiči museli čerpat vodu v několika ulicích.

Přívaly vody tam podle webu hasičů také uvěznily několik lidí v jejich autech. Ti se bez pomoci nedokázali dostat do bezpečí. Problémy hlásí i dálnice D1 na sjezdu právě z Humpolce, na vozovku se tam dostal příval bahna.

Zásahy se začínají množit i na jihu Moravy. „V souvislosti s počasím evidujeme zatím 20 událostí. Jedná se především o popadané stromy. Nejvíce událostí bylo na Znojemsku a Brněnsku, neevidujeme žádné raněné. Uvidíme, jak se bude vyvíjet situace dál při přechodu bouřek přes kraj,“ přidal mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Bouřka rovněž po několika minutách od zahájení přerušila koncert tenoristy Pavla Černocha na brněnském hradě Špilberk. Koncert byl zcela vyprodaný, k 800 místům k sezení bylo možné koupit dalších 200 vstupenek k stání. O případném vracení vstupného vedení filharmonie rozhodne v pondělí.

Moravou se přehnaly bouřky. Hasiči řešili popadané stromy a zatopené sklepy

Domácí

Výběr článků

Načítám