Hlavní obsah

Extrémní horko vystřídají lijáky a bouřky. Nejsilněji udeří v pondělí

Po vysokých teplotách přesahujících 31 stupňů Celsia se do Česka začnou v neděli v podvečer opět dostávat silné bouřky. Výstraha platí hlavně pro západní a střední Čechy i jižní Moravu. V pondělí se ale rozšíří na celou republiku. Hrozí opět silné lijáky s kroupami. Vyplývá to z výstrahy, kterou Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zveřejnil v neděli.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 21.7. 2024Video: Sitour / Novinky.cz

Článek

V neděli večer hrozí silné bouřky s pomalým postupem hlavně na západě Čech, zejména na horách. S přívalovými dešti může napršet kolem 30 mm. Objevit se mohou kroupy do dvou centimetrů a silnější nárazy větru.

Výstraha pro neděli platí od 18 do 23 hodin večer.

Kobercový spad krup. Německo se chystá na bouře, Česko zasáhnou v noci na pondělí

Evropa
Foto: ČHMÚ

Předpověď počasí na 22. 7.

V pondělí už bude bouřit napříč republikou, výstraha platí od 10 hodin dopoledne až do noci pro celé území. Očekává se „četný výskyt bouřek“, což předznamenal vývoj tlakové níže Heike v západní Evropě.

„Bouřky budou lokálně silné, doprovázené zejména přívalovým deštěm s krátkodobými úhrny kolem 40 mm, v opakovaných bouřkách i vyššími. V bouřkách se mohou vyskytnout i menší kroupy a silnější nárazy větru,“ varují meteorologové.

V Čechách hrozí silné bouřky už v pondělí dopoledne. „Na Moravě a ve Slezsku hrozí intenzivní bouřky až odpoledne a večer, ustávat budou během noci na úterý,“ dodali.

Velké ochlazení v pondělí nepřijde. Teploty přes 30 °C se dají očekávat hlavně na Moravě a ve Slezsku. Kritické to bude od poledne do 17 hodin odpoledne, kdy hrozí vysoká zátěž organismu a přehřátí.

Česko opět zasáhnou silné bouřky, ohrožen je především západ země

Počasí

Výběr článků

Načítám