Hlavní obsah

Česko zasáhnou silné bouřky, varovali meteorologové

Východ republiky zasáhnou podle meteorologů ve středu odpoledne a v noci na čtvrtek silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upozornil, že je mohou provázet přívalové srážky i krupobití.

Foto: Windy

Predikce bouřek pro středeční odpoledne podle modelu ECMWF.

Článek

V bouřkách může podle meteorologů napršet kolem 30 milimetrů srážek, v případě opakovaných bouřek mohou srážkové úhrny šplhat až k 50 milimetrům. Vyloučeny nejsou ani kroupy, které by však měly mít velikost do dvou centimetrů.

„Nebezpečný může být rychlý odtok z krajiny a lokální zaplavení, především v místech většího nasycení půdy na hraničních horách,“ připomněl ČHMÚ rizika spojená s přívalovými dešti.

Výstraha začne platit od středečních 18 hodin a vydrží do čtvrtečních 2:00. Platit bude pro Zlínský a části Moravskoslezského, Olomouckého a Jihomoravského kraje.

Jinak by se ve středu měla teplotní maxima zastavovat u hranice 30 °C. „Během dne mraků přibyde a hlavně na západě a východě území se přidají místní přeháňky a bouřky,“ uvedli meteorologové.

V dalších dnech meteorologové očekávají vysoké teploty přes 31 °C , přičemž v pátek a v neděli se mohou objevit další silné bouřky, na něž případně bude vydáno varování.

Výběr článků

Načítám