Hlavní obsah

Česko zasáhne silný vítr, varují meteorologové

Aktualizováno

Česko zasáhne silný vítr, varoval v sobotu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha platí pro noc na neděli. Podle meteorologů by se také mohl na vrcholcích hor objevit sníh.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 12. 10. 2024Video: Sitour / Novinky.cz

Článek

Výstraha, která začne platit v sobotu ve 22 hodin pro Moravskoslezský kraj a části Libereckého a Olomouckého kraje, se bude postupně týkat většiny území České republiky s výjimkou cípu na jihovýchodě území. Silně foukat by mělo do nedělního večera.

Vítr by místy mohl dosáhnout rychlosti až 65 kilometrů za hodinu. Může lámat stromy nebo způsobit menší škody na budovách. K večeru by měl zeslábnout.

„Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod,“ radí ČHMÚ.

Střední Evropu čeká o víkendu mrazivý šok

Domácí

Také túry po hřebenech hor by měli lidé raději omezit. Bude tam ostatně velmi nízká pocitová teplota a vítr může foukat rychlostí až 90 kilometrů za hodinu.

K větru by se v neděli odpoledne mohl přidat v některých oblastech i déšť, hlavně na severu Čech. A na hřebenech Krkonoš nad přibližně 1100 m n.m. mohou být srážky i sněhové, upozornili meteorologové.

Foto: ČHMÚ

Výstraha ČHMÚ před větrem

Výběr článků

Načítám