Hlavní obsah

Česko opět zasáhnou silné bouřky, ohrožen je především západ země

V sobotu odpoledne a navečer zasáhnou západ republiky silné bouřky s přívalovým deštěm, které postupují z Německa. Zejména na horách v západních Čechách mohou udeřit silněji. Meteorologové varují také před vysokými teplotami přesahujícími 31 °C. Ze západní Evropy se ale na Česko řítí extrémní lijáky, silné bouřky a krupobití, které hrozí v noci na pondělí a dopoledne prvního dne nového pracovního týdne.

Foto: ČHMÚ

Výstraha před silnými bouřkami 20.7.2024

Článek

Silné bouřky se mohou v sobotu mezi 15. a 20. hodinou objevit v Karlovarském a částečně Plzeňském kraji.

„Budou doprovázené hlavně přívalovými srážkami s úhrny i kolem 30 mm, v menší míře se mohou objevit kroupy do dvou centimetrů a silnější nárazy větru,“ varují meteorologové.

Problémem jsou i vysoké teploty, které zejména v neděli překročí tropickou třicítku. Výstraha před vysokými teplotami platí v neděli od poledne do večerních sedmi hodin pro jižní Moravu a střední a severozápadní Čechy.

Silné bouřky, lijáky s krupobitím a silné poryvy větru - tzv. downburst - mohou Česko zasáhnout i v pondělí. Zahraniční meteorologové upozorňují na tlakovou níži Heike, která se do střední Evropy posouvá z Francie a západ Německa zasáhne zřejmě už v sobotu odpoledne.

Do Česka by mohlo extrémní počasí dorazit v noci na pondělí a během pondělního dopoledne. Předpověď bude ČHMÚ ještě zpřesňovat.

Kobercový spad krup. Německo se chystá na bouře, Česko zasáhnou v noci na pondělí

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám