Hlavní obsah

Bude šedivo, ale teplo. Pak přijde zlom

Nadprůměrné odpolední teploty až kolem 16 stupňů Celsia vydrží po celý pracovní týden. Ochlazení přinese až sobota, přičemž na horách může podle některých modelů už od středních poloh sněžit. Novinkám to sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„I nadále budeme pod vlivem oblasti vysokého tlaku vzduchu, takže počasí bude monotónní – buď šedivo, nebo polojasno. A srážky budou v podobě mrholení. O víkendu přijde střih. Od severu pronikne do střední Evropy chladný vzduch, který přinese citelné ochlazení. Některé numerické modely počítají, že na horách bude už od středních poloh sněžení,“ sdělila Honsová.

„Ochlazení bude zřejmě pouze přechodné. I takové teplotní skoky ale k podzimnímu počasí patří,“ dodala.

V pondělí bude oblačno až zataženo s ojedinělým mrholením, ráno se ojediněle mohou objevit mlhy. Během dne ale může být i polojasno. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 12 a 18 °C.

Blíží se zlom, teploty ve střední Evropě prudce spadnou a začne sněžit

Evropa

V úterý se očekává podobné počasí se stejnými teplotami. Nejprve bude oblačno až zataženo s ojedinělým mrholením, ale během dne může být na některých místech polojasno.

Stejně to bude vypadat i ve středu, ráno se mohou navíc objevovat ojediněle mlhy. Zatímco ranní teploty budou 9 až 5 °C, tak ty odpolední mohou vystoupat až na 17 °C.

Také ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, jen ojediněle polojasno. Ojediněle přibudou přeháňky a ráno mlhy. Teplotně se očekává stejný den jako ve středu.

Teplé počasí vydrží i v pátek. K oblačné a zatažené obloze se ale opět přidají ojediněle přeháňky a ráno mlhy. Ranní teploty budou 9 až 5 °C, odpolední 12 až 16 °C.

Zlom přijde v sobotu, kdy bude oblačno až zataženo a občas se objeví déšť nebo přeháňky. Na horách pak mohou být i sněhové. Ranní teploty 7 až 3 °C, odpolední 8 až 12 °C.

V neděli bude oblačno, ojediněle déšť nebo přeháňky. Ve středních polohách se mohou objevit sněhové srážky. Ranní teploty mohou klesnout až k -3 °C. Odpoledne se vyšplhají maximálně na 7 °C.

Geoprostorová umělá inteligence zlepší předpovědi počasí, ochranu přírody i územní plánování

Věda a školy
Související témata:

Výběr článků

Načítám