Hlavní obsah

Blíží se zlom, počasí se konečně uklidní

Počasí chystá zlom. V úvodu týdne bude ještě doznívat tlaková níže Boris, jejíž srážky zaplavily nemalou část republiky, ale v úterý nastane obrat. Počasí se uklidní a získá svůj tradiční zářijový charakter s minimem oblačnosti a teplotami lehce přes 20 °C, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamerVideo: Sitour / Novinky.cz

Článek

V pondělí by mělo ještě na většině území převládat zataženo, během dne se přidají srážky, které by měly odpoledne od severu a severovýchodu slábnout. Nejvydatnější srážky by se měly objevovat hlavně v jižní a jihozápadní části Čech, tedy hlavně na Šumavě, kde by mohlo napršet až kolem 50 milimetrů. Kolem 30 milimetrů by mohlo napršet i v Krkonoších a Jeseníkách, jinde by se měly srážkové úhrny pohybovat mezi pěti a 30 milimetry. Odpolední teploty se dostanou na 13 až 19 °C, byť pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý vítr.

V úterý bude ještě oblačno až zataženo, místy s deštěm či přeháňkami. Odpoledne by již mělo být polojasno a srážky budou pouze ojedinělé. Ráno teploty klesnou na 14 až 10 °C, přes den bude mezi 18 a 22 °C.

Ve středu bude jasno až polojasno. Po ránu se ojediněle objeví mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 13 až 9 °C, denní vystoupají na 20 až 24 °C,“ uvedla Honsová.

Ukrajina nabízí zaplavenému Česku pomoc

Evropa

Polojasnou oblohu přinese i čtvrtek. Během přechodně zvětšené oblačnosti se mohou vyskytovat přeháňky a bouřky. Ráno teploty klesnou na 13 až 9 °C, přes den bude mezi 18 a 23 °C.

Od pátku do neděle by mělo být jasno až polojasno, po ránu ojediněle s mlhami či nízkou oblačností. Ranní minima se budou pohybovat mezi 12 a 7 °C, přes den se teploty dostanou v pátek a v sobotu na 19 až 23 °C , v neděli na 24 °C.

Výběr článků

Načítám