Článek
Jak sama Gedrovicová přiznává, žížalami se začala zabývat poté, co je pozorovala na vlastní zahradě. Svoje poznatky přinesla na univerzitu v Jelgavě, kde je začala studovat víc.
Podle studie mají žížaly vysoký obsah bílkovin a dalších živin, který je srovnatelný s běžně konzumovaným masem. Obzvlášť sušené žížaly jsou prý výborným zdrojem živin.
Vedle nejsýrovější pizzy na světě bledne Quattro Formaggi závistí
Dalším plusem je poměrně nenáročný „chov” žížal, které se kromě ekologické nenáročností spokojí s podstatně menším prostorem než hospodářská zvířata.
Žížaly do chleba
Podle Gedrovicové by lidé mohli začít žížaly konzumovat v jídlech, kde jejich přítomnost bude sotva poznat. Na mysli má přidávání sušených žížal do chleba, těstovin či sladkého pečiva.
Hmyz do evropských kuchyní se líhne v Jaroměřicích
Vědkyně však dodala, že jistě ještě potrvá, než se skutečně potvrdí, že žížaly nejsou pro člověka zdravotně závadné a další čas zabere zvykání si Evropanů na netradiční živočichy na talíři.