Článek
Bratři Albert a Michel Rouxovi přijeli do Británie na konci 60. let. Jejich restaurace Le Gavroche v Londýně a Waterside Inn v Bray-on-Thames nabízející francouzskou gastronomii na vysoké úrovni slavily nebývalý úspěch. V roce 1982 se Albert Roux stal dokonce prvním kuchařem v Británii, který získal tři michelinské hvězdy, jedno z nejcennějších uznání v oboru.
RIP Albert Roux, 85, just 9 months after the death of his brother Michel.
— Piers Morgan (@piersmorgan) January 6, 2021
Two culinary titans who revolutionised the UK restaurant scene & mentored so many more great chefs.
Both wonderful characters, touched by genius, who brought pleasure to many palates.
Thank you. pic.twitter.com/NCZbfejjQU
Vyučený cukrář z rodiny uzenářů pracoval v kuchyních mnoha známých britských osobností nebo na francouzském velvyslanectví v Londýně. Kontakty ve vysoké společnosti mu pomohly při otevření první restaurace, kterého se účastnil i Robert Redford nebo Charlie Chaplin. Měl podnikavého ducha a časem otevřel několik dalších restaurací, bistro, řeznictví nebo hotel.

Albert Roux přinesl do Velké Británie francouzskou gastronomii.
Bratři Rouxovi si do svých podniků brali učně, ze kterých často vyrostli budoucí světoví kuchaři. Průzkum z roku 2013 spočítal, že více než polovina držitelů michelinských hvězd mezi britskými kuchaři prošla učením u jednoho z bratrů Rouxových. Albertův bývalý žák Gordon Ramsay o něm mluví jako o „legendě“.