Článek
Bratři Albert a Michel Rouxovi přijeli do Británie na konci 60. let. Jejich restaurace Le Gavroche v Londýně a Waterside Inn v Bray-on-Thames nabízející francouzskou gastronomii na vysoké úrovni slavily nebývalý úspěch. V roce 1982 se Albert Roux stal dokonce prvním kuchařem v Británii, který získal tři michelinské hvězdy, jedno z nejcennějších uznání v oboru.
RIP Albert Roux, 85, just 9 months after the death of his brother Michel.
— Piers Morgan (@piersmorgan) January 6, 2021
Two culinary titans who revolutionised the UK restaurant scene & mentored so many more great chefs.
Both wonderful characters, touched by genius, who brought pleasure to many palates.
Thank you. pic.twitter.com/NCZbfejjQU
Vyučený cukrář z rodiny uzenářů pracoval v kuchyních mnoha známých britských osobností nebo na francouzském velvyslanectví v Londýně. Kontakty ve vysoké společnosti mu pomohly při otevření první restaurace, kterého se účastnil i Robert Redford nebo Charlie Chaplin. Měl podnikavého ducha a časem otevřel několik dalších restaurací, bistro, řeznictví nebo hotel.
Bratři Rouxovi si do svých podniků brali učně, ze kterých často vyrostli budoucí světoví kuchaři. Průzkum z roku 2013 spočítal, že více než polovina držitelů michelinských hvězd mezi britskými kuchaři prošla učením u jednoho z bratrů Rouxových. Albertův bývalý žák Gordon Ramsay o něm mluví jako o „legendě“.