Článek
Robuchon, který svým jménem založil množství restaurací na celkem třech kontinentech, byl ve světě gastronomie ikonou. Za svůj život získal dokonce nejvíce michelinských hvězd na světě. Byl také mentorem dalšího světoznámého šéfkuchaře Gordona Ramsayho.
„Joël Robuchon byl mezi kuchaři něco jako Pablo Picasso mezi malíři, Luciano Pavarotti mezi zpěváky či Frédéric Chopin mezi klavíristy,” svěřila se The Guardianu Patricia Wellsová, která o Robuchonovi napsala knihu.
Šéfkuchaři vynesla světový věhlas kombinace respektu k ingrediencím a schopnosti je dokonale upravit. Zdánlivě jednoduché postupy, vyladěné na desetiny teplotního stupně či na sekundy, Robuchona odlišovaly od jiných šéfkuchařů. Jeho recept na bramborovou kaši, citovaný šéfkuchaři v desítkách světových restaurací, byl typickou ukázkou tohoto kouzla jednoduchosti.
V kuchyni pracoval od patnácti let. Začínal v hotelu v Poitiers, v roce 1981 si otevřel svou první restauraci Jamin, kde připravoval pokrmy úderné, jasnozřivé, s chutí neomylně zaostřenou. Síť restaurací diskrétně prodal investičním fondům se sídlem v Anglii a Lucembursku, přičemž smlouva zavazuje nové majitele udržet vysokou úroveň.
Robuchon vydal několik kuchařek a účinkoval v gastronomických pořadech francouzských televizních kanálů. Touha dotáhnout jídlo k dokonalosti jej hnala neustále kupředu. Těšil se pověsti náročného šéfa, avšak byl stejně tak tvrdý na sebe jako na druhé.