Článek
„Pocházím z rozsáhlého italského rodu Salvatore a moje rodina vlastnila toskánskou usedlost u Florencie v oblasti Chianti mezi vinicemi a olivovníky,“ popisuje majitelka kulinářského studia Monica Eremeevová. „Od malička jsem se pohybovala mezi vlastnoručně vypěstovanými produkty. Ať už to bylo víno, zelenina, olivy,“ dodává.
A právě podpoře lokálních produktů by chtěla majitelka akademie naučit návštěvníky. „V Itálii máme pojem 'kilometrici zero', který se vztahuje právě k regionálním surovinám,“ říká Eremeevová.
Kromě toho se účastníci mohou těšit na různé hosty, jeden z prvních dorazí už 19. června. Italský šéfkuchař a vítěz evropské ceny v grilování Daniele Govoni naučí zájemce správné úpravě mas či zeleniny. Do budoucna se plánují například i semináře molekulární kuchyně či přípravy dortů.
Institut se nachází na zámku Savoia, který byl před osmi lety pouhou ruinou. Musel tedy projít kompletní rekonstrukcí, z původní stavby zbyly jen gotické základy ze 13. století, nedochoval se nábytek ani interiéry. Zámek je pojmenován po nejvýznamnější majitelce Marii Terezii Savojské z Lichtenštejna.