Hlavní obsah

Za covidu mu ubylo práce, tak si otevřel bistro s americkými smashburgry

Obnovit „slávu“ zašlého podniku na hamburgry v Ostravě-Hrabůvce chtějí mladí manželé Bednářovi. Vloni si zanedbaný stánek pronajali, opravili a začali dělat smashburgry a kudrnaté hranolky podle americké receptury. Nabídku bistra ozvláštňují domácí chilli salsy.

Foto: Honza Mynář

Rodina Bednářových před Hood bistrem, které si vloni otevřeli v ostravské Hrabůvce.

Článek

„V Hrabůvce jsem vyrostl a stánek na ulici Mjr. Nováka si pamatuji z doby, kdy se tam na hamburgry stály dlouhé fronty. Když jsem šel před pár lety kolem a viděl, jak to místo zpustlo, tak mi to bylo líto,“ svěřil se Právu Karel Bednář. Dodal, že tehdy ho napadlo, že by se tu hodilo dělat smashburgry, které si zamiloval na studiích v Americe.

Hood bistro

Pak přišla epidemie koronaviru. „Vystudoval jsem audiovizuální tvorbu na Slezské univerzitě v Opavě a mou vášní je práce s kamerou, jenže během covidu mi výrazně ubylo zakázek. Tak mě napadlo otevřít bistro se smashburgry. Manželka mě podpořila,“ upřesnil.

KVÍZ: Koktejly a jejich ingredience. Znáte je dobře?

Lifestyle

Podnik pojmenovali Hood bistro, což v angličtině znamená čtvrť. „Jako že jsme z této čtvrti-hoodu a děláme burgry pro lidi z našeho hoodu a okolí. Navíc v té době se náš malý syn Robin hodně díval na pohádku Robin Hood od Walta Disneyho, takže se to nabízelo,“ usmíval se Bednář.

Smashburgry jsem si zamiloval na studiích v Americe.
Karel Bednář, provozovatel bistra

Hood bistro a smashburgry už Ostravané podle recenzí na internetu objevili. „Vysvětlujeme lidem i rozdíl mezi hamburgrem a smashburgrem. Kuličky z masa se „smashnou“ speciálním závažím na grilu. Masa jsou tenčí, prokládají se sýrem a vrství na sebe. Maso je krásně šťavnaté, navíc je to rychlé,“ vysvětlil provozovatel bistra.

Síla chilli

Kromě různých druhů smashburgrů, od klasiky až po tvarůžkový, nabízí v bistru i domácí chilli salsy, a to ve třech kategoriích pálivosti. Jmenují se Uzený dračí dech, Mangová láska, Ananasový sen či Řepové šílenství. „Papričky máme kvalitní od farmáře z Drahošanky. Nechybějí ani speciální křížené zabijácké odrůdy,“ smála se manželka Lucie, tvůrkyně chilli omáček, která na Vysoké škole báňské v Ostravě vystudovala ekonomickou žurnalistiku.

K chilli se dostala kvůli zdravotním problémům své maminky. „Kdysi mě pálila i kremžská hořčice, pak jsem ale objevila sílu chilli a jeho neskutečné benefity pro náš organismus. Podporuje kardiovaskulární systém. V zemích, kde se jí denně, se téměř nevyskytují infarkty a mozkové mrtvice. Chilli totiž rozšiřuje cévy, zrychluje metabolismus, ale má i afrodiziakální účinky,“ dodala Bednářová.

Manželé mají s bistrem velké plány, zároveň se ve všem teprve učí chodit. „Jsme amatérští kuchaři a nemáme s vedením takového podniku žádné zkušenosti. Doufáme ale, že naše jídlo z kvalitních surovin bude lidem chutnat a budou se k nám rádi vracet,“ shrnul Bednář.

Mistr Málek: Chci dělat reklamu řeznickému řemeslu

Lifestyle

Může se vám hodit na Firmy.cz: Hood bistro

Výběr článků

Načítám