Článek
Produkovat legálně whisky je ve Švýcarsku povoleno od roku 1999. Kromě jiných toho okamžitě využil tradiční pivovar Rugenbräu, který uvedl na trh svou první single malt whisky již v roce 2003.
Rok nato už začala firma whisky pálit pravidelně, v roce 2008 ji pak představila pod značkou „Swiss Highland Single Malt“, pod níž ji prodává dodnes. Vrcholem pak bylo v roce 2010 otevření vlastní palírny.
Většina produkce značky zraje v běžných sklepech, na část lze ale narazit na dost netradičním místě, a to v jeskyni v ledovci Aletsch v sedle Jungfaujoch, které je známé nejvýše položeným železničním nádražím v Evropě.
V jeskyni v nadmořské výšce 3454 metrů, kterou palírna nazývá „jedním z nejunikátnějších sklepů na světě“, pochopitelně leží jen pár sudů. Vměstnat jich tam víc by bylo náročné, navíc whisky, jejíž označení je „překvapivě“ Ice Label, není samozřejmě zrovna nejlevnější.
O něco dostupnější je řada Classic, kterou jsme měli možnost ochutnat v redakci. A není vůbec špatná, ostatně autor whisky bible Jim Murray jí ve vydání z roku 2012 dal 95 bodů ze 100 možných.
Kvalitu ocenil i Jim McEwan, master distiller a částečný vlastník skotské palírny Bruichladdich, který se po ochutnání whisky Swiss Highland stal dokonce patronem a rádcem značky.
Není to úplným překvapením, švýcarská whisky je totiž obecně dobře hodnocená. Ostatně platí tam stejný zákon jako ve Skotsku, kdy se jako whisky smí nazývat pouze destilát, který strávil v sudu nejméně tři roky. V kombinaci s kvalitními surovinami a precizním přístupem tak mohou získávat mezinárodní renomé i palírny, které fungují na trhu jen zlomek času oproti svým skotským vzorům.