Hlavní obsah

Vrchlabští sládci uvařili pivo s duchem Krkonoš, přísady mají blahodárné účinky

Světlý dvanáctistupňový svrchně kvašený speciál vyladěný ingrediencemi z nejvyšších českých hor putuje po měsíčním zrání ve vrchlabském pivovaru Hendrych k milovníkům originálních piv. Chutná a voní, jak jinak, jako Krkonoše. Trochu hořce a zároveň sladce. Pivo s oficiální značkou H 12 KRNAP 2023 ALE si nechala uvařit Správa Krkonošského národního parku k letošním šedesátým narozeninám.

Foto: Pivovar Hendrych

Sběrači smrkových výhonků

Článek

A bude nejen pro ochranáře. Várku osmnácti hektolitrů speciálního piva by na jeden zátah vypít nestačili. „Krkonošský speciál jsme neoficiálně pojmenovali Hory v pivu. Budeme ho expedovat v sudech a láhvích do provozoven obchodních partnerů od Krkonoš přes Hradec Králové a Liberec po Prahu,“ přiblížil zakladatel rodinného pivovaru Vojtěch Hendrych.

Pivovar na Kokořínsku láká i na renesanční sladovnu

Lifestyle

Uvařit pivo s duchem a chutí Krkonoš představovalo pro vrchlabské sládky, kteří mají za sebou řadu várek originálních piv, pivovarnickou metu. „Pivovar stojí na třech základních pilířích. Standardních pivech z tradičních surovin, limitovaných várkách pivních speciálů a tzv. Divočin, kde posunujeme hranice možného,“ říká Hendrych. „Myšlenka uvařit Hory v pivu znamenala velkou výzvu a výsledek posunul pivovar s jedenáctiletou tradicí doposud technologicky nejdále,“ míní.

Foto: Pivovar Hendrych

Várce Hor v pivu je odzvoněno.

Testovací zkušební várka „krnapackého“ piva proběhla v loni. Úspěch předurčil záměr uvařit letos ochranářský speciál naostro. Ingredience k várce jubilejního piva krkonošských ochranářů použil vrchlabský pivovar vůbec poprvé v historii. Díky loňskému nástřelu se ale nevařilo naslepo.

Obsahuje čerstvé výhonky z krkonošských smrků

Sládci vycházeli z běžných surovin: chmele, českého světlého ječného sladu říznutého pšeničným a ovesnými vločkami, k nimž přimíchali čerstvé výhonky z krkonošských smrků nabité vitamínem C a schopností předcházet bolestem kloubů. „Smrkových výhonků obvykle bývá jako šafránu. Nakonec se jich podařilo posbírat potřebné množství sto pětadvacet kilogramů,“ uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Pivo sládci podle tajné receptury doladili plody ostružiny s pozitivním vlivem na zažívání a anýzu, používaném v lidovém léčitelství na podporu trávení. Třešničku na dortu představovala pukléřka islandská z Krakonošovy zahrádky, jediný lišejník uznávaný ve farmacii se schopností celkové rehabilitace organismu a prevence proti cukrovce.

Speciál Hory v pivu se proto může jevit i jako dobrá medicína. „Pivo má obecně pozitivní vliv na lidský organismus. Hory v pivu možná o něco větší. Hlavně by ale mělo vzbuzovat dobrou náladu, aby se lidé k sobě nechovali tak špatně,“ konstatoval Hendrych. Cena půllitru ochranářského speciálu se má pohybovat okolo osmatřiceti korun.

Práškové nealkoholické pivo je na světě. Pivovar si už mne ruce

Lifestyle

Může se vám hodit na Firmy.cz. Rodinný pivovar Hendrych

Související témata:

Výběr článků

Načítám