Článek
Pro výrobu ledového vína nechali vinaři ve vinohradu hrozny odrůdy Ryzlink vlašský. Podmínkou pro sběr ledového vína je teplota minus sedm stupňů Celsia.
„Obvykle čekáme do Vánoc, ale letos mráz před Vánoci nepřišel. Dnes bylo v podstatě přesně minus sedm stupňů, takže nám to vyšlo,” uvedl marketingový ředitel vinařství Chateau Valtice David Šťastný.
Pandemie má nečekaný dopad také na čínské vinaře
Podle něj hrozny putovaly přímo do lisu, kde budou dva dny. „Odhadem by mohlo být kolem 1000 litrů, ale ještě uvidíme,” poznamenal Šťastný.
Při lisování se neustále měří cukernatost. Když začne klesat, lisování se zastaví. Hlavní podmínkou pro výrobu ledového vína je ruční sklizeň při teplotě minimálně minus sedm stupňů, hrozny nesmějí při lisování rozmrznout a cukernatost moštu nesmí klesnout pod 27 stupňů.
Ledové víno zpracovává jen málo vinařů. Je totiž riskantní nechávat po vinobraní hrozny na keřích a čekat na první velký mráz, protože se může zhoršit kvalita hroznů, ohrožuje je například plíseň.
Kvůli malé výlisnosti hroznů pohybující se okolo 20 procent patří ledové víno k těm dražším. Stáčí se jen do malých lahví o objemu 0,2 až 0,3 litru a jedna lahvička obvykle stojí okolo 300 korun. Lidé ho pak mohou koupit ve vinotékách nebo přes internetové obchody větších vinařství.
Turistická navigace zdarma |
---|
Když na výlet, tak s turistickou navigací Mapy.cz. Aplikace je zdarma a funguje i bez signálu. |