Hlavní obsah

Velšská whisky si vysloužila zvláštní status

Jednosladová whisky ze čtyř velšských palíren - Coles, Da Mhile, In the Welsh Wind a Penderyn - získala britský status chráněného zeměpisného označení (UK GI). Cílem jeho udělování je chránit produkty, jejichž kompletní výroba probíhá v domovské zemi, před kopírováním, píše agentura AP.

Ve Walesu je na vzestupu výroba whisky.Video: AP

Článek

Ačkoliv whisky je spjata spíše se Skotskem či Irskem, průmysl v tomto odvětví rapidně roste i ve Walesu, informuje agentura AP. Dokládá to právě i skutečnost, že jednosladová velšská whisky nyní získala britský status chráněného zeměpisného označení.

„Myslím, že je to skvělý produkt, který se již prodává ve 45 zemích světa. Domníváme se ale, že jej můžeme posunout ještě dál a podpořit skvělé a rostoucí velšské whisky odvětví,“ řekla o jednosladové whisky z Walesu ministryně životního prostředí, výživy a vědeckých záležitostí Spojeného království Therese Coffeyová.

„Je to pro nás a obecně pro velšský whisky průmysl obrovský úspěch. Zajišťuje to, že vysoce kvalitní pověst, kterou jsme si v posledních několika letech pro jednosladovou whisky vybudovali, bude zachována a udržována,“ svěřil se agentuře AP Bethan Lewis, manažer lihovaru Penderyn.

Foto: AP

Ve Walesu je na vzestupu výroba whisky.

Britský status chráněného zeměpisného označení (UK GI) nahrazuje totožný status používaný v Evropské unii, který se však již na produkty z Velké Británie od počátku brexitu nevztahuje.

K zisku chráněného označení je nutné, aby výroba whisky probíhala výhradně v dané zemi, a to od destilace až po lahvování. Status slouží k tomu, aby produkt chránil před zneužitím, jako je například kopírování.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Irské hospody v ČR

Související témata:

Výběr článků

Načítám