Článek
Aukce se konala v Arenas de Cabrales na severu Španělska při příležitosti 51. ročníku každoročního festivalu, který je věnovaný právě tamnímu nejznámějšímu sýru s názvem Queso de Cabrales.
Rum s doutníkem je passé. Zkuste ho kombinovat se sýry
Rekordní kousek byl na akci rovněž vyhlášen nejlepším sýrem roku. „Věděli jsme, že máme dobrý sýr, ale také jsme si byli vědomi, jak těžké je zvítězit,“ svěřil se španělské agentuře EFE Guillermo Pendás, jenž sýr pro svoji rodinnou továrnu Los Puertos vyrobil.
Podle jeho matky a majitelky továrny Rosy Vadaové sýr zrál asi osm měsíců v jeskyni v nadmořské výšce 1400 metrů nad mořem při teplotě sedmi stupňů Celsia.
Sýr vydražil Iván Suárez, majitel asturské restaurace El Llagar de Colloto. Koupí chtěl podle svých slov vzdát hold zdejším výrobcům sýra.
Zraje v jeskyních
Queso de Cabrales je sýr s modrou plísní vyráběný z nepasterizovaného kravského mléka nebo ze směsi kravského, ovčího a kozího mléka, jenž zraje v přírodních jeskyních v okolí národního parku Picos de Europa.
Dosud nejdražším prodaným sýrem byl podle Guinnessovy knihy rekordů rovněž Queso de Cabrales. Vážil dva kilogramy a v roce 2019 jej za 20 500 eur (přes 490 tisíc korun) koupil stejně jako letos Iván Suárez.
Obvyklá cena tohoto sýra se podle The Independentu pohybuje okolo 35-40 eur (840-960 korun) za kilogram.
Nejlepší sýr roku pochází ze Švýcarska, rozplývá se na jazyku
Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Španělska