Článek
V medomatu lidé najdou netradiční medové speciality jako například trhanou kachnu na pomerančích a medu, hovězí kližku s medem, hlívu ústřičnou na asijský způsob s medem, krůtí paštiku s medem, rybí karbanátky s medem a chilli, ale i medové čokolády, perníčky či různé druhy kvalitních medů.
„Mít automat na med mě napadlo za covidu, když jsme museli vše zavřít a řešili jsme, jak vše zaplatíme. Tehdy nějaké farmy v Čechách otevřely masomaty, což mě zaujalo. V době restrikcí těch farmářských iniciativ vzniklo hodně,“ vzpomínal včelař na inspiraci.
Další popíchnutí podle něj přišlo vloni na dovolené v Bavorsku. „V každé vesnici jsme tam u cesty potkávali vždy několik automatů pohromadě, kde se prodávaly produkty z lokálních farem, jako třeba sýry, vejce či maso,“ popisoval Chlebiš s tím, že si řekl, že to zkusí.
Kam s medomatem
Zpočátku si lámal hlavu nad tím, kam medomat umístit. Nakonec ho napadlo obchodně-zábavní centrum na ostravské Nové Karolině, protože ho zaujal i nový trend – včelaření ve městě. Oslovil proto vedení centra s tím, zda by nechtěli mít na střeše včely a pak třeba i automat na medové speciality.
„Musím říct, že mě hodně překvapila jejich reakce. Byli nadšení a podpořili mě. Nevidí se často, aby takový gigant podpořil maličký sociální podnik,“ líčil včelař, který původně vystudoval na Vysoké škole báňské v Ostravě bezpečnostní inženýrství a dlouhé roky pracoval jako manažer v tomto oboru.
„Letos budu mít v Karolině poprvé plnou včelí sezonu. Jsem zvědavý, kolik toho medu bude a jakou bude mít kvalitu. Hned stočený med pošlu i do laboratoře, abychom věděli. V plánu pak je, že místní med bude i v medomatu pod značkou Med z Karoliny,“ usmíval se podnikatel, který miluje inovace a rád se pouští do nových netradičních věcí.
Z obchodního centra v Ostravě je včelí základna
Novinky v medomatu: sušená masa v medu
Ve své Zámecké medárně v Šilheřovicích chystá i další novinku do medomatu – sušená masa v medu. „Připravujeme sušené hovězí s medem na korejský způsob, sušenou vepřovou panenku s medem a sušená kachní prsa s medem,“ vyjmenovával Chlebiš a dodal, že vše kolem medomatu je nové, takže se to ještě ladí.
„Náš med pochází z Šilheřovic a pak také z okolí přehrady Kružberk. V medomatu nabízíme také pastový, květový, smíšený, lipový i vzácný medovicový med. Ten je nyní už vyprodaný. Lidé za ten první měsíc nakupovali hlavně ty malé medy, máme totiž tři velikosti,“ ukazoval včelař. Podle něj je to tak na začátku vždy.
„Lidé chtějí vyzkoušet, co jim chutná, a pak se vrátí pro ty větší medy. Za poslední dva týdny se začaly více prodávat masové speciality s medem, asi i proto, že se blíží Velikonoce. Před Valentýnem šly hodně medové čokolády,“ shrnul muž, který pochází ze včelařské rodiny. „Máme v rodině 250 včelstev. Včelařil můj děda, včely má i můj otec.“
V Kanadě objevili mandlové máslo a začali ho ručně vyrábět v Česku. Nyní cílí na stomilionový obrat
Může se vám hodit na Firmy.cz: Zámecká medárna, medoo.cz