Článek
„Zavolali mi z radnice v Českém Těšíně, že mají problém v Centru sociálních služeb, kde jim onemocněly kuchařky. Ptali se mě, zda o někom nevím. Tak jsem tam nakonec začal chodit já. To bylo zhruba v půlce března a jsem tam dosud,“ řekl Právu David Valíček, který zároveň nyní buduje zcela novou restauraci na ostravském Landeku.
Internetová škola vaření už brzy
„S výstavbou nové restaurace, kde bude i škola vaření, pokračuji. V okamžiku, kdy nám to vláda umožní, tak tam chci hned vše rozjet. Teď aspoň chystáme školu vaření na internetu. První vaření bude on-line přes stream ve čtvrtek 9. dubna na facebookovém profilu Food Atelier,” uvedl Valíček
Ale už v pondělí tam lidem sdělíme, jaké suroviny si mají pro vaření připravit. Můžu prozradit, že poprvé to budou zapékané palačinky s citrónovým sněhem. Nahoru ještě uděláme tvarohovo-pudinkové pusinky,“ doplnil kuchař, který v Ostravě propaguje zdravější a kvalitnější jídlo také ve školních jídelnách v rámci projektu Fajne školní bistro.
Nucená karanténa stvořila davy mikrovlnkových kuchařů
Lidé si tak budou moci s Davidem Valíčkem uvařit v přímém přenosu, „Děláme to proto, aby o nás lidé věděli. Aby si nemysleli, že jsme skončili, že nás ta pandemie sejmula. Jsme tady pořád pro ně,“ vysvětloval kuchař.
Seniorům chutná
Podle něj je teď důležité, aby kuchaři pomáhali hlavně v sociálních a zdravotnických zařízeních. „Vidím to teď v tom Centru sociálních služeb v Českém Těšíně, kde s nimi vařím. Snažím se je i rozveselit a ukázat jim nové možnosti či techniky vaření. Také vymýšlím, jak jim usnadnit práci, a aby to nestálo hodně peněz. Samozřejmě za dodržení všech hygienických norem a vládních nařízení. A oni zase psychicky pomáhají mně,“ líčil dále kuchař
V Brně rozvážejí obědy zdarma důchodcům i záchranářům
„Jsme za jeho pomoc vděční. Onemocněly dvě kuchařky, neměl kdo vařit. Zvedl v kuchyni i náladu. Dokonce jedna kolegyně zrušila dovolenou, aby se od něj přiučila nějaké fígle,“ líčila ředitelka Centra sociálních služeb Kateřina Pindejová. Seniorům prý moc chutná, i si přidávají. Upekli jim zde například domácí chléb, velký úspěch měl i broskvovo-vanilkový pudink a o Davidově játrové paštice už senioři i básní.¨
David Valíček nyní žije v Třinci, ale podniká v Ostravě. Vařil ve špičkových kuchyních v Londýně, New Yorku, Moskvě nebo na Bermudách. Pracoval s michelinskými kuchaři. Jako zatím jediný Čech vařil v nejluxusnějším hotelu světa Burdž al-Arab v Dubaji.