Článek
V nabídce měl podnik dortíky, šlehačkové speciality či koktejly, a to vše zdobené brouky. A ne jen tak ledajakými — tokijský bar Duranbar využil pro zdobení svých specialit obří vodní brouky z Thajska. Ti byli zbaveni vnitřností a upraženi.
Zákazníci si nápad pochvalovali, prý jim tato akce pomohla zbavit se jejich strachu z brouků.
„Má představa o broucích byla taková, že jsou špinaví a děsiví. Ale ten koktejl byl ovocný a chutný a ten brouk voněl opravdu hezky, tak jsem si říkala, že by asi hmyz mohl sloužit jako jídlo,” uvedla 20letá studentka Saki Osawaová.
Na speciálním menu se vyjma vodních brouků objevili také karamelizovaní červi s ořechy, ke kterým se prý skvěle hodila čokoláda. A i dvacetiletá Sajumi Makinová, která hmyz doposud nikdy nejedla, uvedla, že doufá, že se bude taková strava běžně produkovat.
Je to zábava a budoucnost, tvrdí organizátor akce
Ač je hmyz příležitostnou součástí stravy v některých regionech Japonska, obecně nejde o něco v tamní gastronomii běžně využívaného. Organizátor akce Juta Šinohara tak byl nadšený, že může hmyz lidem nabídnout jako alternativní potravinu.
„Mám hmyz rád a myslím si, že je docela zábavné ho jíst. Jsem si docela jistý, že má hmyz jako potrava potenciál. A to i z hlediska dlouhodobé udržitelnosti životního prostředí. Nejdříve ale musíme lidi naučit, že je jedení hmyzu zajímavé a zábavné,” dodal Šinohara.