Článek
„Je atraktivní díky tomu, jak vypadá - je velmi roztomilý. Pokud jde o způsob přípravy, používáme tu nejjednodušší metodu - páru,“ svěřil se CNN sedmatřicetiletý majitel restaurace, známý pouze jako pan Hu.
Stejnonožce tamní kuchaři vaří v páře 10 minut a poté ho vloží do misky s hustým kuřecím a rybím vývarem a nudlemi. Jeden takový ramen vyjde na 1480 tchajwanských dolarů (cca 1000 korun).
Stejnonožci jsou zástupci korýšů, kteří obvykle pobývají hluboko v oceánu, pohybují se v hloubkách v rozmezí 170 až 2140 metrů, uvádí CNN.
Konkrétním druhem, který se objevuje na talířích tchajwanské restaurace, má být podle tchajwanského experta korýš s názvem Bathynomus jamesi, jenž byl objeven u Prataských ostrovů v Jihočínském moři. Jeho chuť jeden ze zákazníků popsal jako něco mezi krabem a humrem. Strukturu pak jako hustou a žvýkavou.
Vědci bijí na poplach
Někteří vědci však poté, co se stejnonožec v menu tchajwanského podniku objevil, vyjádřili obavy z potenciálního ekologického dopadu rybolovu pomocí vlečných sítí při dně a také z možných zdravotních rizik v souvislosti s požíváním tohoto tvora. Hosté restaurace však mají jiný názor.
„Pokud je to jen speciální menu a stejnonožci byli chyceni neúmyslně, jak majitel restaurace tvrdí, tak by toho měl každý využít a vyzkoušet to. Jsem poctěna, že můžu takový pokrm ochutnat,“ řekla jedna z tamních zákaznic.
Druh Bathynomus jamesi byl však podle biotechnologa specializujícího se na hlubinné bezobratlovce Huanga Ming-chiha na Tchaj-wanu oficiálně uznán teprve vloni, a tudíž o něm neexistuje příliš informací. V souvislosti s tím proto varuje, že může obsahovat toxiny či těžké kovy, jako třeba rtuť.
„Nejlepší by bylo provést výzkum. Vybudovat kompletní databázi a pak jej lidem umožnit jíst. Tak by to bylo mnohem lepší,“ uvedl zmíněný biotechnolog z Národní univerzity v Tchaj-nanu.