Článek
Čtyřicetiletý Svensson byl do letošního července šéfkuchařem v restaurantu Fauna, sídlícím v hlavním městě Norska Oslu. V podniku ověnčeném michelinskou hvězdou přišlo pětichodové menu na (Norsko slušných) 2700 korun. Párování pak přišlo na další dva tisíce korun. Není zvykem, že podnik, který prosperuje a získá michelinskou hvězdu, zavře. Ale přesně to letos Svensson udělal.
Švédský šéfkuchař provozoval restauraci s partnerem a po dohodě se rozhodli provoz restaurace letos v červenci takřka zničehonic ukončit. Svensson si tak užil volné léto a není tajemstvím, že bude v brzké době rozjíždět s velkými ambicemi podnik v norském městě Stavanger. Nejdříve však předvede své schopnosti v pražské restauraci Hergetova Cihelna, kde budou moci hosté ve středu 26. října ochutnat jeho degustační menu.
Krab i sobí hřbet
Kuchyně to bude vpravdě severská. Servírovat se budou například slávky, mušle sv. Jakuba, královský pečený krab se zelím a křenem či kambala s kompotem z grilovaného pórku. A vzhledem k tomu, že jde o skandinávskou kuchyni, tak znalce asi nepřekvapí ani sobí hřbet s topinamburovými chipsy a tymiánovou šťávou.
„Skandinávská kuchyně se stala hitem díky své autentičnosti a důrazu na lokální zdroje. Svennson je ze svého podniku zvyklý servírovat zejména dokonale zpracované ryby, plody moře a zeleninu. Řekl bych ale, že opravdovou specialitou je jeho máslová omáčka z divokého česneku s nakládanými kapary, kterou bude servírovat i nyní v Praze,” uvedl šéfkuchař restaurantu Hergetova Cihelna Vojtěch Václavík.