Článek
Kuskus je jednou ze základních potravin v zemích napříč celou severní Afrikou. Nejinak je tomu v Libyi, kde se letos konal již třetí festival, jenž toto jídlo oslavuje.
„Nedávno bylo uzavřeno memorandum o porozumění mezi zeměmi Maghrebu - Marokem, Alžírskem, Tuniskem a Mauritánií, aby se kuskus zařadil do arabského dědictví. Libye však nebyla součástí, protože nepodepsala dohodu o zachování dědictví,“ řekl agentuře Reuters šéf libyjské organizace na podporu cestovního ruchu a zachování nehmotného kulturního dědictví Ali al-Futimi.
„Bylo nám to líto, a tak jsme byli aktivní jak na lidské, tak organizační úrovni a oživili jsme Den libyjského kuskusu. Prostřednictvím něho jsme úředníkům v Libyi a v UNESCO zaslali vzkaz, že kuskus je součástí libyjské identity, stejně jako je tomu v jiných zemích Maghrebu,“ dodal.
Nádoba o průměru čtyři metry
Jak informoval server Yahoo News, na festivalu v Sabrátě, zhruba 70 kilometrů západně od hlavního města Tripolisu, byl hlavním lákadlem obří pokrm, jenž obsahoval 2500 kilogramů kuskusu a maso z pěti velbloudů. Jídlo se nacházelo v nádobě o průměru čtyři metry a na jeho přípravě se podílelo 20 libyjských kuchařů.
Kuskus se vyrábí z krupice z pšenice, která se vaří v páře obvykle s masem a zeleninou.