Článek
Steak je vyroben ze skutečných tukových a svalových buněk odebraných ze vzorků tkáně živé krávy. Při tepelné úpravě na grilu se pak chová jako obyčejné maso. Maso, které je vyrobeno pomocí 3D tiskárny, dozrávalo v inkubátoru, aby se docílilo vývoje buněk v tukovou a svalovou tkáň.
Cílem izraelské společnosti je vyvinout náhradu běžných steaků, i když technologické možnosti zatím umožňují vyvíjet pouze menší kusy masa.
„Hodláme pokračovat ve zdokonalování technologií, abychom mohli vyrábět kultivované maso, které má podobné vlastnosti jako prémiové steaky ze zvířat chovaných na farmách,” uvedla firma v prohlášení.
Na 3D tiskárně vznikají v Izraeli steaky, brzy by měly dorazit do evropských restaurací
Společnosti vyvíjející umělé maso z laboratoří se snaží dlouhodobě vytvořit alternativu k běžnému masu z farem. Chov hospodářských zvířat totiž výrazně zvyšuje podíl skleníkových plynů a přímo tak přispívá ke změnám klimatu.
„Každý krok procesu výroby jsme vyvinuli sami, od jedinečného a funkčního složení buněk, až po patentované techniky tisku na 3D tiskárně,” uvedla společnost, která tvrdí, že steak z laboratoře voní, chutná a vypadá velmi podobně jako obyčejný steak z farmy.