Článek
„Je to poprvé, co stroj sám dokáže připravit hamburger na míru,“ uvedla Racheli Vizmanová, šéfka izraelského start-upu SavorEat, který se specializuje na alternativy živočišných produktů.
Robotický kuchař je velký zhruba jako běžná trouba a může najednou připravit až tři burgery. Upečení nebo grilování jednoho trvá několik minut. K umístění hotového burgeru na housku i přidání dalších ingrediencí je ale už potřeba pomoc lidského kolegy.
V tokijské kavárně obsluhují roboti. Řídí je hendikepovaní

Robot z různých ingrediencí včetně brambor, fazolí či cizrny připraví burger, který se svou texturou podobá opravdovému masu, uvádí Vizmanová. Zákazníci si pomocí aplikace vyberou množství veganského proteinu či tuku, velikost burgeru i tepelnou úpravu.
V Izraeli se k veganské dietě hlásí okolo pěti procent lidí. Místní trh s náhražkami masa je podle SavorEat podobně jako jinde ve světě na vzestupu.