Článek
Základem poctivé a chutné polévky phở bò je silný vývar, který v sychravých dnech fantasticky zahřeje a v krušnějších chvílích pomůže i od kocoviny. Pro jeho přípravu lze použít morkové kosti nebo koleno. A poté je nechat velmi dlouho vařit.
„Začíná se u kostí, které se musí omýt. Někdo je dává nejprve péct a až pak do vody. Morky se vaří o něco rychleji než kolena, my tu ale kombinujeme obojí a vaříme to minimálně 8 až 10 hodin. Potom přecedíme, dáme je pryč, vaříme dál a začínáme přidávat další ingredience,“ vysvětluje provozovatel.
Jaké ingredience budete potřebovat? |
---|
kosti (nejlépe morkové) nebo koleno na vývar |
rýžové placaté nudle |
zelenina a bylinky: cibule, zázvor, vietnamská cibule, kardamom, anýz, šalotka, vietnamská skořice |
rybí omáčka |
chilli a citronová šťáva na dochucení |
Poté, co získáme vývar, přicházejí na řadu další ingredience. „Nejdříve se musí ugrilovat cibule a zázvor, ty se tam dávají jako první. Zbytek ingrediencí už jde najednou a na jejich pořadí prakticky nezáleží. Přidáme nudle, maso, zalijeme vývarem a na závěr zeleninu. Dochucujeme rybí omáčkou,“ doplňuje.
Vietnam se turistům otevře až příští rok v červnu
Maso ve phở bò je hovězí a může se podávat ve třech variantách – syrové, orestované nebo vařené. „Vařené maso se dává do vody, nechává se tam do té doby, dokud konzistence neodpovídá standardům. Ve Vietnamu jsou někdy zvyklí jíst to trochu žvýkavější, v Evropě je zase člověk zvyklý jíst maso, do kterého jen kousne a ono se samo rozpadne,“ říká Nguyen.
Zároveň však zdůrazňuje, že neexistuje jeden správný recept. „Phở je vývar, který ve Vietnamu vznikl díky Francouzům, kteří přinesli technologii vývaru. Ve Vietnamu se to tehdy spojilo s rýžovými nudlemi a hovězím masem, které ve Vietnamu patřilo tehdy k tomu lepšímu. Lidé tehdy jedli spíš zeleninu, věci, které si sami vypěstovali, nebo vepřové. Tím získalo phở svůj status a v různých oblastech země se začalo dělat na různé způsoby,“ říká.
„Phở jako takové neexistuje správné a špatné. Na severu chutná jinak než na jihu, ale všechno je správné. Hodně podniků v Česku říká, že má autentické phở. Autentické phở ale neexistuje,“ konstatuje.
Chtějí zpopularizovat i méně známé pokrmy
Vietnamská kuchyně za poslední roky v České republice dosáhla značné oblíbenosti. Přesto však v povědomí Čechů dominují především ty nejznámější pokrmy, kromě polévky phở bò například bún bò nam bô (nudle s hovězím masem, zeleninou a omáčkou) či grilovaný vietnamský bůček bún chả.
Grandiózní úlovek: Rybáři chytili 12metrového žraloka
Vietnamských pokrmů jsou ale tisíce a právě rozšířit obzory Čechům ve vietnamské gastronomii je jedním z cílů pražské restaurace Hanoi.
„Snažíme se ukázat, že je spousta dalších tradičních jídel, které my denně jíme doma, ale tady je nikdo moc nezná. Do toho máme hodně hostinských jídel, které se dělají třeba na svatbách. Ty tady taky nejsou ještě tolik známé. My jsme si dali za úkol sem tyhle věci přinést, to je naše mise,“ říká Nguyen.
Do Thajska za jídlem. A návratem domů zážitek končit nemusí
O jejich píli a nadšení svědčí i fakt, že si mnoho surovin nechávají dovážet přímo z Vietnamu. Ne všechny ingredience je v Čechách totiž snadné získat.
„Úplně všechny ingredience na vietnamské pokrmy tu člověk nesežene. My kupujeme samozřejmě v Sapě. Přímo z Vietnamu si pak necháváme dovézt různé sušené věci nebo věci na marinování, které bohužel ani v Sapě nejsou. Ale tím, že máme rodinu ve Vietnamu, tak si je sem posíláme sami,“ dodává.