Článek
Ručně foukaná lahev magnum, vybavená korkem vyrobeným v Portugalsku po laserovém naskenování hrdla lahve, naplněná vínem, které se prodá za 40 tisíc dolarů (asi 920 tisíc korun). To je vizitka exkluzivní edice z vinařství Royal Tokaji, jehož manažer Zoltan Kovacs si před uchopením lahve nasazuje rukavice.
Je to víno králů a král mezi víny.
„Když se podíváme na tuhle lahev vína, k její výrobě byla použita přibližně tuna plodů vinné révy,” říká Kovacs o produktu, který má připomenout středověké dědictví. V lahvi o objemu 1,5 litru víno zraje pomaleji a získává tak investiční hodnotu. Zatímco v běžných lahvích se doba zrání pohybuje okolo 80 až 100 let, u magnum lahví to je až dvojnásobek.
Zlatý poklad
Právě dlouhá doba zrání z vína dělá výjimečný produkt, a i když jeho cena rozhodně není nízká, dá se předpokládat, že s postupem času poroste a lahev neskončí otevřená u první večeře. Vína v této hodnotě se rovněž často stávají součástí nejrůznějších aukcí a mohou za svoji dobu zrání změnit majitele hned několikrát.
Vinařský klenot, jehož bylo vyrobeno pouze 18 lahví, je bezpečně uložen v černém boxu, který dokáže lahev prosvítit a vytváří tak dojem, že se opravdu jedná o dávný zlatý poklad.
Tokajské aszú neboli výběr se v literatuře poprvé objevil už v roce 1576. Populárním se víno stalo v 17. století, a zmínku o Tokaji dokonce můžeme slyšet i v textu maďarské národní hymny. Král Ludvík XIV. víno označil příhodně: „Je to víno králů a král mezi víny.”
Může se vám hodit na Seznamu:
- Vína na Zboží.cz
- Prodej vín na Firmy.cz