Článek
Djameh ve svém mikropivovaru, prvním svého druhu v zemi, vyrábí zlatavý mok už patnáct let.
Pivo u něj vzbudilo velký zájem, když byl ještě dítě. Jeho otec totiž býval učitelem němčiny, a tak se mnohdy staral o německé návštěvníky, kteří do země přijížděli a pivo vyžadovali.
„Německý velvyslanec do Ghany obvykle posílal výzkumníky a často i turisty, o které se staral můj otec. Když přijeli, pilo se hodně piva, protože, jak je známo, Němci ho mají velmi rádi. Už v té době mě fascinovalo,“ svěřil se agentuře Reuters Djameh.
Musel vyzkoušet 80 druhů čiroku
Proces vaření je v jeho pivovaru jedinečný. Namísto tradičního, ovšem v zemi těžce dostupného a drahého sladového ječmene totiž používá lokální surovinu - rostlinu s názvem čirok. Než našel ten nejvhodnější, vyzkoušel prý asi 80 druhů.
Jeho piva jsou oblíbená především u turistů, postupem času si na nich však začínají pochutnávat i Ghaňané. „V porovnání s ostatními pivy je tohle o něco hořčejší. Tu hořkost bych proto trochu snížil, aby si ho lidé mohli užít ještě víc,“ říká Kwame Monney. „Chutná velmi dobře. Je to něco inovativního, takže si to velmi užíváme,“ dodává jeho krajan Courage Setewu.