Článek
Restaurace je netradiční ve všech ohledech. Nachází se ve Värmlandu, což je zhruba 350 kilometrů od Stockholmu, a stojí na louce. Jediný stůl, jediná židle. Základem totiž je, že zákazníci skutečně nepřijdou do styku s nikým dalším, ani s personálem, který tvoří v podstatě jen zakladatelé podniku Rasmus Persson a jeho partnerka Linda Karlssonová.
Případní hosté by si měli s návštěvou pospíšit, jedná se o takzvanou pop up restauraci, jejíž životnost je omezená. V provozu bude pouze do prvního srpna a denně tu zvládnou obsloužit jen jednoho člověka.
Nejde však o nic předraženého, zakladatelé Bord For En tvrdí, že jim o peníze nejde — hosté mohou za jídlo nechat tolik, kolik sami uznají za vhodné. „Chceme se vyhnout pocitu, že jste během jídla sledováni. Všichni prožíváme těžké časy, někteří z nás ztratili práci, blízké nebo se zbláznili,“ tvrdí pár.
Všem na očích, přesto v izolaci. Restaurace testuje neotřelý způsob stravování
„U nás jsou vítáni všichni, nehledě na jejich finanční situaci. Cena menu je na hostech,“ uvedla Karlssonová, která má, stejně jako její partner, zkušenosti s prací v pohostinství, přestože oba nyní pracují v rádiu.
Stolovat sám je normální
Myšlenka na restauraci přišla podle partnerů docela přirozeně. Přestože se ve Švédsku nezaváděla žádná drakonická opatření jako jinde v Evropě, lidem se stejně doporučovalo dbát na společenský odstup. Karlssonová chtěla před koronavirem ochránit rodiče, kteří spadají do rizikové skupiny, a tak jim prostřela na zahradě, kde mohli jíst v bezpečné vzdálenosti.
Podnik Bord For En by měl také lidem připomenout, že je normální stolovat v restauraci sám. Mnohdy se něco takového bere jako ostudné či potupné. „Sním o tom, že jednou bude společensky přijatelné večeřet sám. Možná se k tomu teď blížíme?“ uvedla Karlssonová.
Jak se stravovat v Dubaji za mrzký peníz jako šejk
Výjimku na společné stolování nedostanou ani páry, které spolu žijí. „Možná jsme v izolaci, ale trávíme čas sami se sebou? Tohle je příležitost. Stojíte za to, abyste strávili nějaký čas o samotě,“ vysvětluje.
Tříchodové menu v neotřelé restauraci je inspirováno vzpomínkami a cestami Perssona, opomenuta není ani švédská kuchyně. K dispozici jsou také nápoje, i když všechny jsou nealkoholické. A jelikož obsluha se ke stolu ani nepřiblíží, vše doputuje po lanku v piknikovém koši.