Článek
Alternativ k běžnému masu se objevilo v posledních letech hned několik. Vícero firem už uvedlo na trh bezmasé burgery vytvářené z rostlinných náhražek. Své místo na slunci se snaží vydobýt i steak, který „vyrostl“ v laboratoři.
Start-up s názvem Nova Meat na to jde ještě trochu jinak. K vytvoření steaku z rostlinné náhražky masa totiž používá moderní technologii 3D tisku.
„Vytvořili jsme první rostlinný biftek z 3D tiskárny. Skládá se mimo jiné z rýžového proteinu, hrachového proteinu nebo z řasových vláken, které mícháme dohromady jako alternativu k masu, která má stejnou strukturu,“ uvedl pro agenturu Reuters zakladatel firmy Guiseppe Scionti.
Na první pohled je ale patrné, že minimálně vizuálně má novinka k masu opravdu daleko. Scionti také přiznává, že se ještě nejedná o finální produkt a že kromě vzhledu je potřeba zapracovat i na chuti. Otázkou je i rychlost přípravy, protože vytisknout tenký plátek, který je k vidění ve videu u článku, trvalo 10 minut.
Mladý podnikatel se teď snaží sehnat další peníze na vývoj. Pokud se mu to podaří, dokončení jeho projektu je prý jen otázkou času. Steak by pak podle něj vypadal a chutnal úplně stejně jako opravdové hovězí.
Scionti předpokládá, že komerčně jeho nápad jako první využijí restaurace. Doufá ale, že vznikne i verze pro domácnosti. Kromě toho už má v hlavě i náhražky steaků z kuřete a tuňáka.