Článek
Čtyřletá výuka ve škole v Cambusu zahrnuje jak teoretickou, tak praktickou výuku. Obě nové učnice, jedenatřicetiletá Angela Cochraneová a osmatřicetiletá Kristy Olychicková, jsou z bednářské práce nadšené a těší se, že přispějí k bourání genderových stereotypů.
Čtěte také: |
---|
Bednářské řemeslo v Česku zaniká, ručně vyrobit sud umí už jen hrstka řemeslníků |
Bednářské řemeslo pivovarníků z Plzně je kulturní památkou, chtějí až do UNESCO |
Cochraneová je bývalou zdravotní sestrou, bednářství ji zaujalo poté, co viděla inzerát na internetu. Připadalo jí to jako zajímavá kariérní výzva. „Je to mnohem složitější, než jsem si myslela, a když přijdu večer domů, tak jsem vyřízená,“ uvedla.
Její souputnice Olychicková, která přicestovala za učením z Kanady, dlouho snila o tom, že by působila v oboru skotské whisky. „Je to vzrušující výzva, když si pomyslím, že budu přispívat k další generaci whisky,“ řekla.
Učitel John Carberry má s prací bednáře více než tři desetiletí zkušeností a uvádí, že tato práce vyžaduje neuvěřitelnou přesnost. To, co učni musí zvládnout, je směs síly, zkušeností a trpělivosti, učí se opravovat sudy bez lepidla nebo hřebíků, ale musí také zvládnout specifická měření a vypočítávání poměrů a tloušťky dubu. Dodává, že než se stane bednář mistrem, trvá to nejméně deset let. Odměnou za tak dlouhou dobu je kariéra na celý život.
Bednářství v Cambusu bylo otevřeno v roce 2011. Ročně vyrábí více než 400 000 sudů určených pro zrání lihovin z nabídky firmy Diageo.
Může se vám hodit na Firmy.cz: