Článek
Podle Jana Charváta ze společnosti Český chřest je chřestu zatím relativně málo, a proto ho budou zpočátku prodávat v rozdílné jakosti, tedy velikosti budou promíchané. Dodáván zatím nebude ani do supermarketů, ale produkce bude směřovat do restaurací.
Poměr sklizně by výhledově měl být 60 procent zeleného chřestu, jenž je oblíbenější, a 40 procent bílého. Zda bude sezona rekordní, bude záležet na počasí. „Zelený chřest je náchylnější na sucho a meteorologické podmínky,“ uvedl Charvát. V omezeném množství bude farma nabízet také speciální odrůdu fialového chřestu.
Sklizeň, kterou je nutné dělat ručně, letos začala o dva týdny dříve než v loňském roce a vrcholit by měla v květnu. Samotná sezona pak trvá do června. Zakoupit chřest na farmě je možné každý den včetně víkendů od 7 do 17 hodin.
V Hostíně se také tradičně konají Chřestové slavnosti, které se tentokrát uskuteční v sobotu 11. května. Lidé při této příležitosti mohou nejen nakoupit chřest, ale také se inspirovat různými recepty při ochutnávce chřestových specialit.
Chřestem je v okolí Hostína osazeno zhruba 186 hektarů polí. Zájem o tuto zeleninu v tuzemsku každoročně stoupá, většina produkce z Hostína směřuje k zákazníkům v ČR, ale část putuje například do Německa, Nizozemska, Velké Británie nebo do Hongkongu.