Článek
Rostoucí teploty způsobené změnou klimatu sice měly na některé aspekty produkce šampaňského pozitivní vliv, počasí je ale podle vinařů čím dál tím víc nevyzpytatelné. Letos hroznům ublížily silné jarní deště a přidala se do toho i plíseň.
Zářijová sklizeň je tak podle agentury Reuters o 30 procent slabší než ta loňská a vůbec nejnižší za posledních 30 let.
„Takovýto rok tady v regionu Champagne nepamatuji. Vlastně si vůbec nevzpomínám, že by někdy bylo takhle deštivé jaro. Takže to je velmi neobvyklé,“ uvedl vinař Nicolas Maillart.
Pro producenty šampaňského samozřejmě letošní slabý rok není ideální, ztrátu ale u neročníkových vín doženou mísením bohatších a kvalitnějších sklizní z let minulých.
„Šampaňské je míchané víno. Mísíme ročníky, odrůdy hroznů i vinice, takže jsme schopni dosáhnout kvality i v těžkých letech,“ řekl Vincent Perrin, šéf organizace CIVC, která sdružuje producenty šampaňského.