Článek
Víno, kvalitní sýr, ořechy a hrozny je kombinace, která se stala klasikou na mnoha romantických večeřích. Rum do této kombinace ale tolik nezapadá. Ovšem jen na první pohled.
K popisu chuti rumů slouží 14 hlavních typů vůní, v jejichž rámci se dále určuje celkem 70 bližších deskriptorů. Zajímavé je, že běžná populace obvykle vnímá pouze tři nejvýraznější deskriptory, které se nacházejí v profilu daného produktu.
Kombinaci rumu a vybraných sýrů představila na oslavě svého 150. výročí značka Matusalem.
Vhodný protějšek připravil vybraným rumům šéfkuchař jedné z pražských restaurací Vladimír Vaníček.
„Pro dokonalé párování je důležité, aby se klíčové vůně produktu a ingrediencí, ze kterých je pokrm určený k párování připraven, shodovaly. Z databáze více než deseti tisíc ingrediencí byly vybrány v rámci výzkumu ty, které se k rumům dokonale hodí,“ vysvětlil.
Denně ochutná drobná dáma několik vzorků rumu, respekt získává už 30 let
Výrazná mozzarella by podle šéfkuchaře měla v kombinaci s rumem Gran Reserva 15 nadchnout i toho největšího labužníka.
„Mimořádné souznění vznikne i ve spojení s delikátním, dlouhozrajícím extra tvrdým sýrem Parmigiano Reggiano vyráběným podle italských tradic. Právě ten dokáže skvěle umocnit nevšední zážitek z vyzrálého rumu,“ doplnil šéfkuchař.
Se „starším bráchou,“ destilátem Gran Reserva 23, si podle Vaníčka bude rozumět švýcarský sýr Gruyère s ovocnou a ořechovou chutí.
„Chybu neuděláte, když si sklenku s třiadvacetiletým rumem dopřejete k nejjemnějšímu z modro-plísňových sýrů, Fourme d'Ambert, který je považován za jeden z nejstarších francouzských sýrů,“ vysvětlil šéfkuchař.
Chuť venezuelskému rumu dávají i ženy
Pro kombinaci se sýry jsou podle šéfkuchaře ideální rumy, v kterých převládá aroma karamelu, čokolády, ovoce, květin i lehká vůně vanilky a oříšků.
Ideálním doplňkem k sýrům jsou prý kanapky s tatarákem z červené řepy nebo uzeným kachním prsem.