Článek
Dvacítka degustátorů, vesměs sládků či odborníků z výzkumných ústavů, hledala v Brně nejlepší sudová piva. O cenu Zlatý soudek Pivexu bojovalo 46 značek včetně jedenácti minipivovarů.
„Zatímco soutěž balených piv ve skle či v plechu má tradici už třicet let, sudová se hodnotí teprve osmým rokem. Podle našich informací je to ojedinělá soutěž v Evropě, alespoň v takovém měřítku. Je to dáno i určitou technickou náročností při hodnocení. Například při letošním, rekordním počtu přihlášených to znamená 46 sudů piva, které nesmí hodnotitelé spatřit. K tomu odpovídající počet výčepních zařízení, která musí být všechna seřízena stejně,“ prozradil Právu ze zákulisí za organizátory Jiří Morávek ze společnosti Snip.
Tomáš Drahoňovský: Z televizních obrazovek zběhl k pivu, pamatuje bizarní útok koblihou
Celkem se do letošní soutěže přihlásilo 104 vzorků piv včetně nealko, tmavých či míchaných z velkých průmyslových pivovarů i minipivovarů. Novinkou byl první ročník Special Pivex, což jsou v poslední době stále populárnější svrchně kvašená piva stylu stout, porter, IPA, APA, pšeničná piva a další.
Vítězové jednotlivých kategorií (balená piva) | |
Světlé ležáky | Zubr Grand |
Světlá výčepní piva | Zubr Gold |
Nealkoholická piva | Birell za studena chmelený |
Míchaná nízkoalkoholická a nealko piva | Litovel Pomelo free |
Tmavá piva | Bernard černý ležák |
Svrchně kvašená piva | Soutock – žitná IPA (minipivovar Proud) |
„Chuť piva má mnoho odlišností, které se snažíme rozpoznávat a které by měly být příjemné. Samozřejmě hodnotíme i vůni, říz, plnost, celkový dojem a pochopitelně hledáme ve vzorcích vady, jež pak ovlivňují naše hodnocení,“ vysvětlila Právu hodnotitelka Simona Černá z VÚPS.
Vítězové jednotlivých kategorií (sudová piva) | |
Světlé ležáky | Gambrinus nepasterizovaná 12 |
Světlá výčepní | Braník světlý |
Minipivovary – světlé ležáky | Medlánecký kluzák 11 (Moravia Brno) |
„Například pro český ležák je typická hořká sladová chuť, kdežto u pšeničných může pivo chutnat i vonět po banánu či hřebíčku. Ovšem tato chuť by se už v žádném případě neměla nacházet u ležáků, to je chyba,“ doplnil její kolega Rastislav Božko.
Degustátoři hledali i chyby v podobě zápachu či pachuti po černém rybízu, plesnivině, myšině, nebo dokonce po zápachu kočičí moči. Nejlépe hodnocená piva a jejich pivovary ocenění využívají po celý rok pro komerční prezentace nejen na etiketách, ale i v mnoha jiných, různých podobách.