Článek
Dvacítka degustátorů, vesměs sládků či odborníků z výzkumných ústavů, hledala v Brně nejlepší sudová piva. O cenu Zlatý soudek Pivexu bojovalo 46 značek včetně jedenácti minipivovarů.
„Zatímco soutěž balených piv ve skle či v plechu má tradici už třicet let, sudová se hodnotí teprve osmým rokem. Podle našich informací je to ojedinělá soutěž v Evropě, alespoň v takovém měřítku. Je to dáno i určitou technickou náročností při hodnocení. Například při letošním, rekordním počtu přihlášených to znamená 46 sudů piva, které nesmí hodnotitelé spatřit. K tomu odpovídající počet výčepních zařízení, která musí být všechna seřízena stejně,“ prozradil Právu ze zákulisí za organizátory Jiří Morávek ze společnosti Snip.
Celkem se do letošní soutěže přihlásilo 104 vzorků piv včetně nealko, tmavých či míchaných z velkých průmyslových pivovarů i minipivovarů. Novinkou byl první ročník Special Pivex, což jsou v poslední době stále populárnější svrchně kvašená piva stylu stout, porter, IPA, APA, pšeničná piva a další.
Vítězové jednotlivých kategorií (balená piva) | |
Světlé ležáky | Zubr Grand |
Světlá výčepní piva | Zubr Gold |
Nealkoholická piva | Birell za studena chmelený |
Míchaná nízkoalkoholická a nealko piva | Litovel Pomelo free |
Tmavá piva | Bernard černý ležák |
Svrchně kvašená piva | Soutock – žitná IPA (minipivovar Proud) |
„Chuť piva má mnoho odlišností, které se snažíme rozpoznávat a které by měly být příjemné. Samozřejmě hodnotíme i vůni, říz, plnost, celkový dojem a pochopitelně hledáme ve vzorcích vady, jež pak ovlivňují naše hodnocení,“ vysvětlila Právu hodnotitelka Simona Černá z VÚPS.
Vítězové jednotlivých kategorií (sudová piva) | |
Světlé ležáky | Gambrinus nepasterizovaná 12 |
Světlá výčepní | Braník světlý |
Minipivovary – světlé ležáky | Medlánecký kluzák 11 (Moravia Brno) |
„Například pro český ležák je typická hořká sladová chuť, kdežto u pšeničných může pivo chutnat i vonět po banánu či hřebíčku. Ovšem tato chuť by se už v žádném případě neměla nacházet u ležáků, to je chyba,“ doplnil její kolega Rastislav Božko.
Degustátoři hledali i chyby v podobě zápachu či pachuti po černém rybízu, plesnivině, myšině, nebo dokonce po zápachu kočičí moči. Nejlépe hodnocená piva a jejich pivovary ocenění využívají po celý rok pro komerční prezentace nejen na etiketách, ale i v mnoha jiných, různých podobách.