Článek
Už pouze dvě pražské restaurace mají michelinskou hvězdu. Udržely si ji restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise a Field. Restaurace Alcron je v průvodci i nadále zmíněná, ohodnocená třemi vidličkami, ale už nedrží michelinskou hvězdu.
Vedení hotelu Radisson Blu Alcron Prague mrzí ztráta michelinské hvězdy, bere to ale jako výzvu do budoucna a hodlá provést změny. Podle generálního ředitele hotelu Michala Choura od dubna restauraci opustí šéfkuchař Pavel Býček, naopak se vrátí už i s mezinárodními zkušenostmi Jakub Černý, informovala ČTK.
"Nejsme schopni říci, co přesně k tomuto rozhodnutí inspektory vedlo. To mimo jiné potvrzuje nezávislost hodnocení. Zpětnou vazbu hostů nebereme na lehkou váhu," uvedl Chour.
Zařazeno bylo do letošního průvodce celkem 33 pražských restaurací. Pozitivní zprávou pro další rok je alespoň to, že nově získala ocenění Bib Gourmand restaurace Bistrot 104, což značí, že se v této restauraci skandinávského stylu podle průvodce servíruje výjimečné jídlo za dobrou cenu.
Totéž ocenění však ztratila restaurace SaSaZu, která je ovšem i tak v průvodci nadále alespoň zmíněná. Ač to v samotné tiskové zprávě Michelinu nestojí, podle poskytnutého seznamu restaurací zařazených v průvodci o toto ocenění přišla i restaurace Aureole, která ještě v loňském roce držela ocenění Bib Gourmand. Letos už se v průvodci nevyskytuje vůbec.
Aktuálně drží ocenění Bib Gourmand, nacházející se v michelinské hierarchii hned pod hvězdičkou, kromě Bistrot 104 i restaurace Divinis, Eska, Na Kopci, Sansho a Maso a Kobliha.
O tom, zda se podnik v průvodci objeví, rozhodují inspektoři Michelinu, kteří vytvářejí hodnocení a doporučení. Návštěvy inspektorů jsou vždy anonymní, což zajišťuje objektivitu hodnocení. Inspektor může odhalit svou totožnost teprve po zaplacení účtu.