Hlavní obsah

Postavil si loď a vyrazil do světa. Český mořeplavec je na cestě už 17 let

Lodě Miroslava Račana z Pelhřimova fascinovaly vždycky. Když se mu před lety naskytla příležitost koupit levný svařený hliníkový trup, dlouho neváhal. Navzdory tomu, že se stavbou plachetnic neměl žádné zkušenosti, zbytek plavidla zkonstruoval zcela sám a nedlouho poté se vydal na cestu kolem světa. Mořeplavce jsem před časem zastihl v novozélandském Aucklandu, kam připlul z Fidži.

Miroslav Račan navštívil už více než 100 zemí.Video: Martin Vlk, Novinky

Článek

„Když jsem byl mladý, tak cestovat nešlo. Na své první dovolené v Chorvatsku jsem u západu slunce viděl proplouvat plachetnice a oslovilo mě to. Uvědomil jsem si, že jde o dobrý způsob cestování, protože člověk je svobodný, neomezený a má plovoucí dům, kde má vše potřebné k životu,“ objasňuje Miroslav Račan, jak si k lodím našel cestu.

Postupem času zjistil, že pokud chce cestovat okolo světa a do extrémních podmínek, potřebuje bytelnou, buď ocelovou, nebo hliníkovou loď. „Takové lodě se ale staví jenom na zakázku a jde o velmi nákladné investice. V té době se mi však naskytla příležitost koupit levný svařený hliníkový trup, tak jsem ho koupil a postavil si ji sám,“ směje se Račan, jenž s konstrukcí plavidel neměl žádné zkušenosti.

Jako jediný Čech se zúčastnil závodu v plachtění kolem světa bez GPS. Splněný sen, říká

Lifestyle

A kam se Sněhurkou, jak svoji plachetnici nazval, směřovala jeho první plavba? „Postavil jsem ji doma v Pelhřimově a na vodu jsem ji spustil v Mělníku. Odsud jsem se doplavil po řece do Hamburku a poté už po moři do Skandinávie,“ líčí své dobrodružné začátky s tím, že prvních pět let cestoval výhradně po Evropě.

Foto: Archiv Miroslava Račana

Miroslav Račan na své plachetnici Sněhurce (Snow White) v novozélandském Aucklandu

„Obeplul jsem Středozemní a Černé moře, poté následovala přeplavba Atlantiku a z Jižní Ameriky jsem pokračoval do Karibiku, kde jsem strávil asi sedm let. Všichni jachtaři pak pokračují Panamským průplavem do Pacifiku, já jsem si to ale trochu prodloužil a jel jsem podél východního pobřeží USA a Kanady do Grónska. Do Tichomoří jsem se tedy dostal tzv. Severozápadní cestou,“ vysvětluje.

Právě tam se setkal se zatím největšími technickými potížemi, ovšem ne vlastní vinou. „V těchto končinách nemůžete plout sami, tak jsem si k sobě vzal další dva mořeplavce. Jeden se k tomu postavil velmi nezodpovědně a naboural mi loď do ledu. Měl jsem ohnutý propeller, rozbitou převodovku a loď jela pouze dozadu. Dva dny jsem couval, abych se dostal do nejbližšího města a opravil ji,“ vzpomíná na nepříjemné chvíle.

„Dokud to půjde, budu cestovat“

Na cestě je Miroslav Račan už 17 let a od té doby navštívil více než 100 zemí. „Chci toho vidět co nejvíc, ideálně celý svět. Viděl jsem spoustu nádherných nedotčených míst a potkal spoustu zajímavých lidí. Lidské příběhy mě moc baví, úžasným zážitkem bylo třeba plavání s velrybami,“ svěřuje se autor tří knih, v nichž své cesty popisuje.

Foto: Archiv Miroslava Račana

Na ostrově Tonga si zaplaval s keporkaky.

Po Novém Zélandu, kde jsme se před časem setkali, plánuje český mořeplavec navštívit Pacifické ostrovy, Austrálii a poté ho čeká Asie. „Dokud udržím moč, meč a myšlenku, tak budu takhle cestovat. Pokud dospěju do bodu, kdy už plachetnici nezvládnu ovládat, tak ji prodám a třeba ještě budu mít sílu cestovat například karavanem,“ uzavírá Miroslav Račan.

Anketa

Lákalo by vás cestovat na plachetnici kolem světa?
Je to můj sen!
15,2 %
Proč ne, ale určitě ne sám (sama).
44,3 %
To mě neláká.
40,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4388 čtenářů.

Svépomocí si postavil plachetnici. Pak s ní český mořeplavec doplul i do Arktidy

Podcasty a pořady

Výběr článků

Načítám