Článek
Pražské podniky Field a La Degustation Bohême Bourgeoise. To jsou dvě restaurace, které v posledních letech drží český gastronomický prapor vysoko. Obě letos znovu obhájily jednu michelinskou hvězdu, čehož si patřičně považují.
Podle šéfkuchaře Radka Kašpárka z Fieldu je pátá obhajoba michelinské hvězdy potvrzením, že podnik zvládl v těžkém období obstát a udržel si svou kvalitu. Podle šéfkuchaře druhé oceněné restaurace Oldřicha Sahajdáka patří dík průvodci a zaměstnancům.
Kašpárek poděkoval spolumajiteli restaurace Miroslavu Noskovi za podporu, minulý rok byl podle něj nejobtížnější od otevření podniku. Spolumajitelem restaurace je od roku 2014.
Úspěšný restauratér: V Česku je katastrofální situace s lokálními produkty
„Měli jsme půl roku zavřeno a povedlo se nám udržet náš skvělý tým, na to jsem pyšný. Z obhajoby mám obrovskou radost, děkuji všem svým kolegům, ta hvězda je pro vás všechny!“ doplnil šéfkuchař.
Sahajdákův tým má z ocenění rovněž radost. „Děkujeme Michelin Guide, že nám hvězdu znovu dali. A druhý dík patří našim zaměstnancům, kteří odvádějí skvělou práci,“ doplnil.
Pestřejší výběr
„Praha nabízí pro každého něco a stále pestřejší výběr restaurací rozšiřuje její dynamickou kulinářskou scénu. Mnohé z těchto restaurací se nachází mimo centrum města: novodobé podniky, které odrážejí moderního ducha Prahy, a zároveň respektují kulinářské tradice země,“ uvedl mezinárodní ředitel průvodců Gwendal Poullennec.
Ačkoliv vlídná slova ředitele mohou zahřát restauratéry u srdce, realita je taková, že za dobu existence průvodce obdržely hvězdu pouze výše zmíněné restaurace, dříve také Allegro (2008–2010), Alcron (2012–2018) a Maze (2009), který ovšem zanikl ještě dříve, než bylo ocenění předáno. Česká restaurace pak nikdy nezískala více než jednu hvězdu ze tří možných.
Říjnová gastrorevoluce v Moskvě, devět podniků má nově michelinskou hvězdu
Jedna hvězda Michelin označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, dvě hvězdy výtečnou kuchyni, která stojí za návštěvu, a tři hvězdy výjimečnou kuchyni, která stojí za zvláštní cestu.
Nováček v kategorii Bib Gourmand
Mnohem více se českým restauracím daří v kategorii Bib Gourmand (dobré jídlo za přijatelné ceny). Pozici v této kategorii obhájily podniky Na Kopci, Divinis a Eska. Nově přibyly The Eatery a Dejvická 34 by Tomáš Černý. Naopak už v něm není Sansho šéfkuchaře Paula Daye. Mimo kategorii se pak v průvodci objevuje dvacet dalších restaurací, všechny z nich pražské. Celkem je letos v průvodci uvedeno 15 742 restaurací.
Ve srovnání s našimi sousedy si nevede český gastronomický rybníček špatně. Na Slovensku žádnou michelinskou restauraci nenajdete vůbec, v Polsku má krakovská restaurace Bottiglieria 1881 jednu hvězdu, šírší nabídka je trochu logicky v Rakousku a Německu.
Rakušané se mohou pochlubit 18 restauracemi s michelinskou hvězdou, vídeňský podnik Amador má rovnou všechny tři. Celkem má Rakousko v průvodci 77 restaurací.
Samostatnou kapitolou je potom Německo, které se pyšní devíti tříhvězdičkovými restauracemi, 39 restaurací má dvě hvězdy a 249 podniků alespoň jednu. Dalších 315 z celkem 1316 uvedených restaurací je zařazeno v kategorii Bib Gourmand.