Článek
Pražské podniky Field a La Degustation Bohême Bourgeoise. To jsou dvě restaurace, které v posledních letech drží český gastronomický prapor vysoko. Obě letos znovu obhájily jednu michelinskou hvězdu, čehož si patřičně považují.
Podle šéfkuchaře Radka Kašpárka z Fieldu je pátá obhajoba michelinské hvězdy potvrzením, že podnik zvládl v těžkém období obstát a udržel si svou kvalitu. Podle šéfkuchaře druhé oceněné restaurace Oldřicha Sahajdáka patří dík průvodci a zaměstnancům.
Kašpárek poděkoval spolumajiteli restaurace Miroslavu Noskovi za podporu, minulý rok byl podle něj nejobtížnější od otevření podniku. Spolumajitelem restaurace je od roku 2014.
„Měli jsme půl roku zavřeno a povedlo se nám udržet náš skvělý tým, na to jsem pyšný. Z obhajoby mám obrovskou radost, děkuji všem svým kolegům, ta hvězda je pro vás všechny!“ doplnil šéfkuchař.
Sahajdákův tým má z ocenění rovněž radost. „Děkujeme Michelin Guide, že nám hvězdu znovu dali. A druhý dík patří našim zaměstnancům, kteří odvádějí skvělou práci,“ doplnil.
Pestřejší výběr
„Praha nabízí pro každého něco a stále pestřejší výběr restaurací rozšiřuje její dynamickou kulinářskou scénu. Mnohé z těchto restaurací se nachází mimo centrum města: novodobé podniky, které odrážejí moderního ducha Prahy, a zároveň respektují kulinářské tradice země,“ uvedl mezinárodní ředitel průvodců Gwendal Poullennec.
Ačkoliv vlídná slova ředitele mohou zahřát restauratéry u srdce, realita je taková, že za dobu existence průvodce obdržely hvězdu pouze výše zmíněné restaurace, dříve také Allegro (2008–2010), Alcron (2012–2018) a Maze (2009), který ovšem zanikl ještě dříve, než bylo ocenění předáno. Česká restaurace pak nikdy nezískala více než jednu hvězdu ze tří možných.
Jedna hvězda Michelin označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, dvě hvězdy výtečnou kuchyni, která stojí za návštěvu, a tři hvězdy výjimečnou kuchyni, která stojí za zvláštní cestu.
Nováček v kategorii Bib Gourmand
Mnohem více se českým restauracím daří v kategorii Bib Gourmand (dobré jídlo za přijatelné ceny). Pozici v této kategorii obhájily podniky Na Kopci, Divinis a Eska. Nově přibyly The Eatery a Dejvická 34 by Tomáš Černý. Naopak už v něm není Sansho šéfkuchaře Paula Daye. Mimo kategorii se pak v průvodci objevuje dvacet dalších restaurací, všechny z nich pražské. Celkem je letos v průvodci uvedeno 15 742 restaurací.
Ve srovnání s našimi sousedy si nevede český gastronomický rybníček špatně. Na Slovensku žádnou michelinskou restauraci nenajdete vůbec, v Polsku má krakovská restaurace Bottiglieria 1881 jednu hvězdu, šírší nabídka je trochu logicky v Rakousku a Německu.
Rakušané se mohou pochlubit 18 restauracemi s michelinskou hvězdou, vídeňský podnik Amador má rovnou všechny tři. Celkem má Rakousko v průvodci 77 restaurací.
Samostatnou kapitolou je potom Německo, které se pyšní devíti tříhvězdičkovými restauracemi, 39 restaurací má dvě hvězdy a 249 podniků alespoň jednu. Dalších 315 z celkem 1316 uvedených restaurací je zařazeno v kategorii Bib Gourmand.