Článek
Ve středu 21. června americké regulační orgány poprvé schválily prodej kuřecího masa vyrobeného ze zvířecích buněk, a umožnily tak dvěma kalifornským společnostem nabízet „laboratorně vypěstované“ maso na stolech restaurací a nakonec i na pultech supermarketů. Informovala o tom agentura AP.
Zelenou od amerického ministerstva zemědělství dostaly firmy Upside Foods a Good Meat. Druhá z nich už v omezeném množství nabízela své produkty v Singapuru, první zemi, která speciální maso povolila.
Systém získávání masa laboratorně představuje novou éru v masném průmyslu, jejímž cílem je eliminovat utrpení zvířat a drasticky snížit dopady pastvy, pěstování krmiva pro zvířata a živočišného odpadu na životní prostředí.
„V dnešní době, kdy je svět takový, jaký je – s rostoucí populací, s tlakem na naše vodní systémy, na naši půdu –, potřebujeme lepší způsob. Čistší způsob, bezpečnější způsob,“ řekl v říjnu 2018 agentuře Associated Press Josh Tetrick, spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti Eat Just, Inc. provozující Good Meat.
„Napadlo nás, že myšlenka poskytovat lidem maso, které mají rádi, bez zabíjení zvířat, bez veškeré půdy a zdrojů, by mohla být dobrou cestou, která by nám pomohla se v budoucnu lépe stravovat,“ dodal.
Obě společnosti tak získaly povolení k federálním kontrolám, které jsou nutné k prodeji masa a drůbeže v USA. Tato akce přišla několik měsíců poté, co americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv uznal, že výrobky obou společností jsou bezpečné k jídlu. Výrobní společnost Joinn Biologics, která spolupracuje s Good Meat, získala rovněž povolení k výrobě těchto produktů.
Singapurské bistro a jeho primát: nabízí maso vypěstované v laboratoři
Jedná se o pravé maso, nikoliv náhražky
Podle výrobců masa je důležité zdůrazňovat, že laboratorně pěstované maso není sójovou ani jinou náhražkou masa. Kultivované maso se pěstuje v ocelových nádržích s použitím buněk, které pocházejí z živého zvířete, oplodněného vajíčka nebo speciální banky uložených buněk.
Na celém světě se nyní více než 150 společností zaměřuje na maso z buněk, a to nejen kuřecí, ale i vepřové, jehněčí, rybí a hovězí, které má podle vědců největší dopad na životní prostředí.
Konkrétně společnost Upside Foods se sídlem v Berkeley provozuje budovu o rozloze přibližně 6,5 tisíce metrů čtverečních ve městě Emeryville. Společnost Good Meat se sídlem v Alamedě provozuje závod o rozloze téměř 9,3 tisíce metrů čtverečních.
Obě firmy zdůraznily, že počáteční výroba bude omezená. Jedná se totiž o velmi finančně nákladný proces, který zatím není schopný čelit konkurenci klasických jatek.
Závod v Emeryville může vyrábět až 22,7 tuny kulinářských masných výrobků ročně. Podle zástupců společnosti Upside Foods je však cílem rozšíření na 181,4 tuny. Pro srovnání, v USA se ročně vyprodukuje asi 22 milionů tun kuřecího masa.
I z tohoto důvodu bude maso nabízeno velmi omezeně. Společnosti plánují podávat nové potraviny nejprve v exkluzivních restauracích. Firma Upside Foods navázala spolupráci s restaurací Bar Crenn v San Francisku, zatímco pokrmy od Good Meat se budou podávat v restauraci kuchaře Joseho Andrése ve Washingtonu, D.C.