Článek
Pivo by se mělo vyznačovat jemně hořkou chmelovou chutí a výrazným chmelovým aroma. Sudy se budou narážet v předvečer svátku, tedy v sobotu 27. září. A to téměř ve dvou tisících hospodách. „Chceme na Den českého piva nabídnout pivařům něco mimořádného,“ uvedl sládek Gambrinusu Pavel Zítek.
Podobné pivo lze uvařit jen jedinkrát v roce – čerstvé chmelové šišky lze totiž použít jen bezprostředně po sklizni. „Nelze je skladovat, musí se dopravit nejkratší cestou do pivovaru, kde se přidávají do piva v průběhu chmelovaru. Pro zvýraznění chuti se přidává další várka chmele během zrání piva,“ vysvětlil Zítek.
Na českých a moravských chmelnicích se letos sklidí přibližně 5,5 tisíce tun chmele, což je průměrná úroda, jež pokryje spotřebu českých pivovarů a je dostačující i pro export. Tuzemští pivovarníci vykupují z tohoto množství asi jeden tisíc tun chmele, který potřebují na roční výrobu svých piv.