Článek
„Jsou tady takzvané létající pivovary. Létající pivovar je ten, který vyrábí pivo jako host u kamenného pivovaru. To znamená, že má všechno kromě takzvaného železa. To je ta technologie, která je potřeba pro výrobu piva. On má proceduru, myšlenku, zpravidla vlastního sládka, design, ale nemá ho kde uvařit,“ vysvětlil ředitel festivalu Jiří Sedláček.
Tyto pivovary mají ale výhled, že by se z nich v budoucnu staly tzv. přistavší pivovary, už nebudou létající. To se u mnoha pivovarů už stalo. Dnes jsou z nich kamenné pivovary s obrovským renomé. Akce tak funguje jako zkouška, zda piva chutnají a vyplatí se investovat peníze do provozu.
Festival měl v Česku premiéru v roce 2021. Dorazilo na něj přes 2500 lidí, loni už to byly tři tisíce a letos očekávají organizátoři ještě větší účast.
„Od roku 2012 podporujeme minipivovary prostřednictvím festivalů Pivo na Náplavce a Pivo v Tržnici. Příležitost měly dosud jen ty ‚kamenné‘. Před dvěma lety jsme chtěli dát šanci také těm ‚létajícím‘. A hned první ročník měl u lidí velký úspěch. Díky nově otevřené lávce spojující Karlín a Holešovice si slibujeme, že by mohla být návštěvnost letošního ročníku rekordní,“ uvedl Jiří Sedláček.
Vstup na festival s možností degustace piv je podmíněn koupí 0,3l skleněného džbánku za 100 korun, pro seniory za 80.
Kočovné pivovary
Hlavní místo jsou na festivalu kočovné pivovary, dorazily ty už zavedené i nově vzniklé a představují své nejlepší produkty a zajímavosti – od klasických piv českého typu až po ta čajová. Festivalu se účastní 25 pivovarů a prezentují se nejen stálice české ‚nomádí´ scény, ale i ty zatím méně známé.
Pivovary nabízí samozřejmě tradiční ležáky, dále svrchně kvašená piva jako letní ALE, ale i IPA, APA i takzvané kyseláče.
„Festival nabízí i rozmanité chutě zlatavého moku. K ochutnání je například pivo s příchutí manga, malinový kyseláč, slaný karamel či bylinkový ALE se šalvějí a meduňkou, česko-japonské „čajové pivo“ Sakuráč anebo chlebový ležák pivovaru Chlebák a mnoho dalšího,“ popsal Jiří Sedláček.
„K pivu jídlo patří“
Na místě nechybí ani stánky s občerstvením a pochutinami k pivu. „K pivu dobré jídlo patří, proto bude součástí akce i množství gastronomie vhodné k pivu. Zahnat hlad mohou návštěvníci ve 12 stáncích, domácí hranolky, slovenské lokše, burgery, tortilly, kuřecí křídla a stripsy, wrapy, quesaddily, trhaný hovězí krk, masové koule, vepřový, kuřecí a jehněčí šašlik, grilované klobásy, špekáčky a chléb se sádlem anebo francouzské sýry a uzeniny,“ vyjmenoval Jiří Sedláček.
„Součástí našich festivalů je vždy živá hudba a nebude tomu jinak ani letos. Oba festivalové dny zahájí DJ Brunno Kässe (Tawatt Djs). V sobotu se mohou lidé těšit na bluegrass-country formaci Sunny side a nakonec na Sbor břežanských kastrátů.
Anketa
Jihočeši lákají turisty na pivní stezky
Lékaři k vedrům: Pozor na pivo i šoky z klimatizace
Může se vám hodit na Firmy.cz: Pivovary, Minipivovary, Prodej piva