Článek
Obě filmové superhvězdy přezdívané Brangelina produkují nejen citové, ale i kulinářské pozoruhodnosti. O kvalitách jedné speciality se mohl minulý týden přesvědčit při ochutnávce naslepo Justin Kent, francouzsko-americký šéfkuchař. Měl hodnotit jejich nový olivový olej. Podle Kenta chutná mírně po bazalce a citrónu a nabízí „kořeněný, takřka pepřový zážitek“.
Za studena lisovaný bio extra panenský olej pochází ze Chateau Miraval, usedlosti severovýchodně od Saint Tropez na francouzském Azurovém pobřeží, kterou si dvojice pořídila v roce 2008 za 40 miliónů eur (přes miliardu korun) a kde v roce 2014 vstoupila do svazku manželského.
Inaki Aizpitarte, šéfkuchař legendární pařížské restaurace Le Chateaubriand, naopak považuje chuť za vlahou, barvu za překvapivě nádhernou, avšak postrádá „svěžest regionu“. Cena 57 eur (1500 korun) za litr je výrazně nadsazená, shodují se oba gurmáni.
S vínem prorazili
Na svém selském zámečku obce Corens v Provence Pitt a Jolie ve spolupráci s vinařskou rodinou Perrinových vsadili na růžové biovíno, které se dobře prodává především ve Spojených státech. Šest tisíc lahví prvního vína Chateau Miraval Rosé ročníku 2012 se vyprodalo za pět hodin po uvedení na trh.
Podobný úspěch si slibují od olivového oleje. „Olivovníky máme na dvanácti hektarech“, říká Charles Perrin. „Nyní, když jim je dvanáct let, jsme se do toho pustili a vyrábíme přírodní olej“.