Článek
Americká společnost Huy Fong Foods, jeden z předních výrobců tradiční omáčky, ve svém prohlášení uvedla, že situace je kritická. Nedostatek chilli papriček způsobila jednak pandemie koronaviru, letos se navíc přidala bídná úroda způsobená nepříznivým počasím.
„Bohužel můžeme potvrdit, že situace je špatná a nemáme ji pod kontrolou. Snažíme se tento problém, který je způsoben kombinací několika faktorů, vyřešit. Neočekávali jsme tak špatnou jarní úrodu, která může vést k nedostatku našich výrobků,“ uvedla společnost v prohlášení.
V rekordním čase snědl tři nejpálivější papričky světa, pak přišel na řadu kýbl
Společnost dále konstatovala, že nebude přijímat nové objednávky, ty současné se pak bude snažit odbavit na podzim. „Doufáme v dobrou podzimní úrodu, do té doby doporučujeme našim odběratelům, aby neslibovali zákazníkům dostupnost našich výrobků,“ dodala společnost.
Někteří milovníci omáčky, která se podle fanoušků ostrého jídla hodí prakticky ke všemu, neberou tuto informaci na lehkou váhu. Ve Spojených státech si lidé začali dělat zásoby Srirachy a omáčka rychle mizí z pultů.
Jiní takové chování odsuzují a přirovnávají současnou paniku k době, kdy ve světě během pandemie chyběl v obchodech vinou zběsilého hromadění třeba toaletní papír, uvedl server CNN.
Tmavě červenou omáčku dostal do širšího povědomí Američanů v roce 1980 čínský přistěhovalec David Tran; některé thajské recepty na ostrou chilli omáčku jsou staré až 100 let. Sriracha se brzy stala jednou z nejpopulárnějších omáček na světě a dnes je možné ji koupit prakticky na každém rohu.