Článek
V Belgii se hospody a bary uzavřely 13. března. Ze dne na den tak měly pivovary problém s odbytem uvařeného piva, které mnohdy místo půllitrů končilo v kanálech. Omezit takové plýtvání se rozhodlo několik belgických pivovarů, které se zapojily do nového projektu a z nespotřebovaného piva vyrábí nový druh alkoholu, informoval server Brussels Times.
„Každý pivovar poskytl sudy s pivem, jehož trvanlivost je značně omezenější než u lahvového piva,” uvedl Sebastien Morvan, spoluzakladatel projektu Brussels Beer Project.
V Brně vyhlašovali nejlepší piva, za vítězem mužský rukopis nehledejte
Výsledkem spolupráce je produkt s názvem „Smells like Brussels Spirit”, který vznikl ze směsi zhruba 1000 litrů piva z různých pivovarů. Jedná se o vypálený alkohol, který se podobá ginu či peketu (tradiční belgická ovocná brandy).
Alkohol nyní bude k dispozici v zapojených pivovarech a ve vybraných belgických barech, kde se barmani budou snažit vytvořit originální drinky z nového produktu. „Jsme poměrně hrdí na to, jak to celé dopadlo,” dodal Morvan.