Článek
Přestože středně tvrdý cornwallský Kern typu gouda dorazil na trh teprve před dvěma lety, v soutěži porazil další tři tisíce sýrů z 34 zemí.
„Bylo to neuvěřitelné překvapení. Je to trofej trofejí. Všichni jsme byli úplně ohromeni. Je to velká odměna za tvrdou práci, kterou každý zaměstnanec mlékárny odvádí,“ řekla majitelka mlékárny Catherine Meadová.
Hodnotilo 230 porotců
Kern získal v konečném hodnocení 75 bodů z 80 možných. Na druhém místě se umístil se 69 body italský Blu Di Bufala.
Porotci hodnotili hned několik faktorů. U všech sýrů zkoumali kůru, barvu, strukturu, konzistenci a především chuť.
The Guild of Fine Food World Cheese Awards
— Airiters (@airiters) 21. listopadu 2017
The world's best cheese, Cornish Kern, is a cow's milk cheese from Southwest...
This is officially the world's best cheese — and it's from Britainhttps://t.co/EFM5xGfI6y pic.twitter.com/diNbeGpN6Z
„Kern je po vizuální stránce fantastický, má výraznou tmavou kůru a kvalita mléka je u něj zcela evidentní. Jedná se o skvělý sýr, který bych uvítala na každém stole,“ řekla britskému listu Telegraph Cathy Strangeová, která byla jednou z 230 porotců.
K dispozici bude až v roce 2019
Zatímco do této doby mlékárna prodávala Kern pouze hrstce zájemců, nyní se s ohledem na prvenství v prestižní soutěži musí vypořádat s nebývalým zájmem.
Congratulations to Lynher Dairies @cornishyarg Cornish Kern has been crowned Supreme Champion at 2017’s World Cheese Awards. pic.twitter.com/6fvIGMOfoL
— Ian Dunn (@iandunndesign) 21. listopadu 2017
Pokud byste tedy chtěli tento výjimečný sýr ochutnat, budete si muset počkat. Mlékárna kvůli velkému zájmu pozastavila individuální objednávky a s ohledem na to, že Kern zraje 16 měsíců, k dispozici bude až v roce 2019.